Jednání o syrském příměří uvízla na mrtvém bodě. Je to zklamání, připustil zmocněnec OSN

USA a Rusko se ve čtvrtek v New Yorku nedohodly na novém zastavení palby v Sýrii. Podle amerického ministra zahraničí Johna Kerryho je problém na straně Moskvy a Damašku. Podle šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova se k dohodě o příměří připojilo málo syrských povstaleckých skupin. Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura vyjádřil z výsledku jednání zklamání.

Kerry vyzval ruskou a syrskou vládu, aby udělaly víc pro splnění své části mírové dohody. „Pokud za námi Rusové přijdou zpět s konstruktivními návrhy, budeme naslouchat,“ řekl Kerry podle agentury Reuters po jednání skupiny více než 20 států na okraji zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku.

Cíle stanovené v Ženevě zkraje měsíce byly a jsou ty správné. Obnova příměří a humanitární pomoci. Izolace An-Nusra a Islámského státu a začátek Sýrií vedeného vyjednávání o ukončení konfliktu a možné obnově sjednocené Sýrie.
John Kerry
ministr zahraničí USA

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov potvrdil, že k průlomu v jednání nedošlo. „Nic se nestalo,“ řekl podle agentury DPA. Moskva a Teherán si stěžovaly, že se k americko-ruské dohodě o zastavení palby zatím připojilo jen málo syrských opozičních skupin.

„Trváme na tom, aby opozice učinila nezbytné kroky, a to tak, aby zabránila An-Nusra a Islámskému státu zneužít této situace. Myslím si, že na tom se shodneme, je ale potřeba doladit detaily,“ míní Lavrov.

Dohoda o dalším příměří v Sýrii je zatím v nedohlednu (zdroj: ČT24)

Nic není ztraceno, věří německý diplomat

Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura popsal setkání jako „zklamání“. Dodal ale, že chce věřit, že Rusko a USA míní vážně své snahy o zprostředkování míru v Sýrii.

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier odmítl označit mírové snahy za ztroskotané. Diskuse byla podle něj „velmi otevřená a velmi kontroverzní“. Uvnitř skupiny je prý značný souhlas s úvahami o vyhlášení vícedenních bezletových zón nad určitými oblastmi Sýrie.

Francie naléhala na Sýrii, aby svá letadla ponechala na zemi. „Reakce Rusů nebyla uspokojivá,“ řekl po setkání francouzský šéf diplomacie Jean-Marc Ayrault. „Assadova ofenzíva (v Aleppu) je velmi negativní. Vysílá špatný signál,“ uvedl nizozemský ministr zahraničí Bert Koenders.

Humanitární konvoj OSN čeká na bezpečnostní záruky

Kamiony s humanitární pomocí po útoku
Zdroj: Reuters

Křehké příměří začalo platit 12. září. Jeho konec přišel s americkým víkendovým útokem na pozice syrské armády a následným náletem na konvoj OSN. Při útoku na kamiony s humanitární pomocí zahynuly dvě desítky lidí. Kdo za ním stojí, není jisté. Podle Bílého domu jednoznačně Rusko a jím podporovaný Asadův režim. Moskva to rezolutně odmítá. OSN pak žádá co nejrychlejší prošetření incidentu.

„Mnoho těch, kteří pomáhali syrskému lidu, zemřelo. Takový čin si zaslouží to nejsilnější odsouzení,“ říká zástupce zvláštního vyslance OSN Ramzy Ezzeldin Ramzy.

A potřebuje také nové záruky bezpečnosti. „Doufáme, že nám bude umožněno pomoc do východního Aleppa dopravit. Máme na turecko-syrských hranicích připravených čtyřicet kamionů. Ale potřebujeme záruky od vlády i opozičních ozbrojených skupin. Ty jsme však zatím nedostali,“ upozorňuje koordinátor humanitární pomoci Jan Egeland.

Syrští vojáci v Aleppu
Zdroj: Reuters

Syrská armáda pokračuje v ofenzivě na Aleppo

Ve východní části Aleppa, kterou ovládají povstalci, mezitím už druhým dnem pokračuje velká ofenzíva syrských jednotek. Jak uvedli opoziční aktivisté ze Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v zemi monitoruje z Británie, za útoky stojí syrská a ruská letadla. Nálety si vyžádaly nejméně 90 mrtvých.

Operace probíhá v oblastech, ve kterých nyní žije nejméně 250 000 lidí. Východ města Aleppo se stal terčem ostřelování již v noci na čtvrtek, podle místních lékařů tehdy zahynulo nejméně 45 lidí.

Jak uvedl jeden z místních záchranářů, nad městem přelétalo pět vojenských letounů, které identifikoval jako ruské. Opoziční aktivisté ze Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v zemi monitoruje z Británie, informovali o nejméně 30 náletech na Aleppo od čtvrteční půlnoci.