Konžané demonstrovali proti prezidentovi Kabilovi. 17 mrtvých

Při demonstraci proti konžskému prezidentovi Josephu Kabilovi zemřelo v Kinshase sedmnáct lidí, z toho tři policisté. Opozice hovoří až o padesáti mrtvých. Policie proti protestujícím, kteří zapálili barikády a automobily, použila slzný plyn. Zapálena byla také sídla dvou opozičních stran.

Účastníci protestu podle britské stanice BBC žádali, aby Kabila odstoupil a volební komise vyhlásila datum prezidentských voleb. Opozice tvrdí, že prezident se snaží volby odložit, aby mohl zůstat u moci i po skončení svého druhého mandátu.

„Vyšli jsme do ulic, protože se už nemůžeme dívat na to, co se děje v naší zemi. Kabila nechce opustit zemi a nechce ani vyhlásit volby. Pokud Kabila nebude respektovat ústavu, budeme aplikovat článek 64,“ varoval jeden z protestujících.

Podle této kapitoly ústavy se musí Konžané postavit každému, kdo se moci chopí násilně nebo se pokusí o státní převrat. Prezident v Kongu může být u moci jen po dobu dvou mandátů. „Jeho mandát skončil. Pokud nás chce pozabíjet, mezinárodní trestní tribunál si s ním poradí,“ věří další z demonstrantů.

Policie: Demonstrace provázelo rabování

Podle konžského ministra vnitra Evarista Boshaba Kinshasa čelila „vzbouřeneckému hnutí, které ztroskotalo“. Dodal, že lidé nerespektovali časový rozvrh naplánované opoziční demonstrace. Ta měla začít hodinu po poledni, avšak lidé se do ulic vydali už dopoledne.

Demonstranti po uniformovaných příslušnících házeli kamením a na některých místech se podle policie pokusili vniknout i do bank nebo rabovat ochody. Nejméně deset demonstrantů policisté zatkli. Většina obchodů, úřadů a škol zůstává v metropoli Kinshase zavřená.

Vláda odsuzuje veškeré násilí, jehož cílem je vyvolat nepokoje a chaos, a v konečném důsledku má vést ke svržení demokracie.
Everiste Boshab
konžský ministr vnitra

Během noci pak neznámí pachatelé zapálili sídla dvou opozičních partají. U hořící budovy strany Svaz pro demokracii a sociální pokrok (UDPS) reportér AFP viděl dvě spálená těla a další dva zaživa hořící lidi. Pátý člověk měl těžce zraněnou hlavu. Na místě se našly kanystry s benzinem.

Protesty v Kongu se zvrhly v násilí (zdroj: ČT24)

Zástupci volebního týmu a vlády hovoří o možném odkladu voleb, které se podle původního plánu měly uskutečnit v listopadu. Jako příčinu uvádějí potíže s hlasováním. Kabilovi vyprší mandát 20. prosince. Hlavou státu se stal v roce 2001, když po atentátu zemřel jeho otec a taktéž prezident Laurent Kabila.

V roce 2006 byl mandát Josepha Kabily potvrzen, když vyhrál volby, které mezinárodní pozorovatelé označili za spravedlivé. V roce 2011 úřad obhájil, hlasování ale podle pozorovatelů provázely podvody.