Příměří i šanci na pomoc mají povstalci v Aleppu za pohřbené

Příměří dojednané Spojenými státy a Ruskem „prakticky selhalo a skončilo“. Navíc není naděje, že by do povstalci drženého východního Aleppa dorazila pomoc. Tvrdí to člen povstalecké skupiny v Aleppu. Příměří mezi syrskou vládou prezidenta Bašára Asada a rebely platilo od minulého pondělí. Rusko naznačilo kolaps smíru, když oznámilo, že nemá smysl, aby syrská armáda dodržovala jednostranně klid zbraní, když povstalci bojují. Zástupce syrské armády pak večer skutečně prohlásil, že příměří skončilo.

Z východní části syrského města Halab byly mezitím hlášeny nálety a bombardování. Bylo to necelé dvě hodiny právě poté, co syrská armáda ohlásila konec týdenního příměří. O obnově bojů referovaly světové agentury.

Podle šéfa americké diplomacie Johna Kerryho příměří stále trvá, je ale křehké. Kerry také uvedl, že humanitární pomoc bude dopravena do osmi obléhaných oblastí. V noci na dnešek bylo příměří podle amerického ministra dodrženo. „Kamiony vyjely do možná osmi nebo více míst, takže počkejme,“ řekl Kerry v New Yorku.

Podle jednoho ze zástupců povstalců Zacharíji Malahifdžího však příměří „prakticky selhalo a skončilo.“ Jak dodal, ještě se uvidí, zda bude možné „teoreticky“ něco udělat, aby se klid zbraní podařil zachránit.

Na dotaz, zda očekává, že se do obléhaného Aleppa podaří doručit pomoc, která již týden stojí na syrsko-tureckých hranicích, uvedl: „Neexistuje žádná naděje. Už několik dní se s tím otálí. Pokaždé s jinou záminkou. Nemyslíme si, že je naděje v současné době tu pomoc doručit.“ 

Klid zbraní fungoval v zemi od minulého pondělí, mnohokrát byl ale podle různých zdrojů z obou stran porušován. Především se však nepodařil jeden z hlavních cílů – umožnit přísun humanitární pomoci právě do Aleppa. Turecko už v úterý vyslalo několik desítek kamionů, ty ale celý týden čekaly kvůli sporům o pozice při klíčové silnici do města.

Vláda zatím konvoj do země nevpustila - oficiálně kvůli obavám z tajného převážení zbraní. „Vláda říká, že chce spolu s OSN konvoj zkontrolovat. Řekl bych, že je to trochu záminka. V tuto chvíli přinejmenší kritici tvrdí, že jde o to nechat hladovět lidi v Aleppu,“ uvádí editor Českého rozhlasu Plus Pavel Novotný.

Zklamání ze selhání mise aktuálně vyjádřil i šéf humanitárních operací Stephen O'Brien. OSN si rovněž stěžuje na to, že nezískala potřebná povolení a bezpečnostní záruky od syrské vlády.

Aleppo
Zdroj: ČT24

„Jsem zarmoucený a zklamaný, že konvoj OSN stále ještě nevyrazil z Turecka do Sýrie a bezpečně se nedostal do východního Aleppa, kde uvázlo až 275 tisíc lidí bez jídla, vody, potřebného přístřeší či lékařské péče,“ uvedl O'Brien ve svém prohlášení.

Rusko podporuje režim syrského prezidenta Bašára Asada, Spojené státy stojí na straně ozbrojené opozice, která se snaží Asada svrhnout. Všichni pak samostatně bojují proti radikálům z Islámského státu a dalším islamistům. Konflikt, který si vyžádal odhadem statisíce mrtvých a vyhnal z domovů miliony lidí, trvá v Sýrii již šest let.

Příměří bylo mimo jiné podmínkou pro fungování koordinovaného střediska pro boj s radikály v čele s Islámským státem nebo frontou An-Nusra. Rusko a USA si podle plánu mají vyměňovat informace tak, aby se jejich vojenské působení vzájemně nerušilo nebo nezpůsobovalo kolize. Předpokladem ale byla skutečnost, že klid zbraní vydrží bez problémů sedm dní.

Kdo s kým bojuje v Sýrii?
Zdroj: CNN

„Myslím, že časem se podobný konzultační orgán zrodí. Alternativou je prakticky už jen totální chaos a hrozba války mezi těmito mocnostmi. Že v tuto chvíli se to nedaří, možná znamená, že v budoucnu to půjde o to lépe,“ dodal Novotný.

Rusko: Při postoji USA a povstalců příměří nemá smysl

Diskuze vyvolaly i víkendové nálety koalice v čele s USA, oficiálně vedené proti islamistům. Při sobotním nasazení v oblasti Dajr az-Zaur však zemřelo také 60 syrských vojáků. Během pondělí přiznala svou účast na kontroverzním náletu třeba Velká Británie.

Rusko jako spojenec Asadových vojsk se už nechalo slyšet, že jednostranné dodržování ze strany armády v takovém případě nemá smysl. USA prý nespolupracují a pro povstalce vyhlášení příměří nic neznamená, vysvětluje Moskva.

„Syrští vojáci a civilisté stále umírají. USA nemají dostatečný vliv na opozici a nejsou obeznámeny se situací v terénu,“ řekl generál Sergej Rudskoj. Pozorovatelé ruského ministerstva obrany podle něj zaznamenali v posledních 24 hodinách 53 případů porušení příměří.