Dvacet na osmdesát. V německém Budyšíně došlo na střet migrantů s radikály

Východoněmecký Budyšín (Bautzen) zažil v noci na dnešek střet mezi příslušníky německé ultrapravice a žadateli o azyl. Zasahovat musela zhruba stovka policistů.

Podle šéfa budyšínské policie Uweho Kilze na sebe skupina asi 20 mladých migrantů s čtyřnásobně početnější skupinou pravicových radikálů narazily ve středu večer na náměstí v Budyšíně. Do střetu se první pustili imigranti poté, co je předtím pravicoví radikálové slovně provokovali.

Radikálové pronásledovali skupinu uprchlíků až k ubytovně

Asi stovka policistů od sebe obě skupiny oddělila a vyzvala je k opuštění náměstí. Někteří migranti poté podle Kilze začali na policisty házet lahve a klacky. Policisté použili slzný sprej, aby násilnosti ukončili.

Střetu mezi pravicovými radikály a uprchlíky čelila policie v Budyšíně už v srpnu
Zdroj: ČTK/AP/Christian Essler

Ultrapravicoví radikálové poté pronásledovali žadatele o azyl do jejich ubytovny, zatímco policie se snažila udržet znepřátelené skupiny od sebe. Někteří pravicoví extremisté pak házeli kameny na sanitku, která byla k ubytovně přivolána kvůli zraněnému migrantovi.

Vyvolávat střety nemá nikdo právo, ohradil se starosta

Starosta Budyšína Alexander Ahrens konflikt odsoudil. Podle něj sice jsou ve městě problémy s mladými migranty, to ale nikoho neopravňuje k vyvolávání střetů s nimi. Ahrens proto slíbil posílení policejní přítomnosti ve městě a tvrdý postup vůči všem, kdo se budou zapojovat do násilností.

Okres Budyšín také zpřísnil pravidla pro zhruba 30 mladých migrantů, kteří na jeho území žijí. Nově jim zakázal konzumaci alkoholu a stanovil pro ně zákaz vycházení z ubytoven po 19:00. Budyšín, který leží ve spolkové zemi Sasko, zažil nepokoje spojené s migrační krizí už dříve. V únoru ve městě vyhořela budova hotelu, který se měl stát ubytovnou pro uprchlíky. Následně se kolem budovy shromáždilo několik desítek lidí, kteří požár provázeli potleskem a urážlivými poznámkami na adresu imigrantů.