Příměří na východě Ukrajiny se porušuje, obviňují se obě strany

Separatisté i vládní síly na východě Ukrajiny se vzájemně obviňují z porušování příměří. Klid zbraní platí v oblasti od půlnoci. Podle ruské státní televize povstalci obvinili ukrajinskou armádu, že proti nim ráno spustila minometnou palbu. Ukrajinská strana zase tvrdí, že separatisté střílejí z lehkých zbraní a hážou granáty, uvedla agentura Interfax.

Nové příměří oznámili v úterý separatisté, kteří tvrdili, že palbu zastaví jednostranně. Klid zbraní slíbili od půlnoci místního času. Moskva podle německého ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera nový pokus o příměří podporuje a Kyjev oznámil, že se k němu připojí.

Právě Steinmeier a šéf francouzské diplomacie Jean-Marc Ayrault navštívili donbaská frontová města Kramatorsk a Slavjansk, která má na dohled od separatistických sil pod kontrolou ukrajinská armáda. Informovala o tom agentura AFP. Evropští ministři si kladou za cíl oživit dynamiku mírových dohod z Minsku, jejichž uplatňování „postupuje hlemýždím tempem“, jak si ve středu postěžoval německý šéfdiplomat Steinmeier.

Ministři zahraničí Jean-Marc Ayrault a Frank-Walter Steinmeier
Zdroj: Reuters

Paříž a Berlín sázejí na to, že mírový proces pomůže oživit nadcházející podpis dohody o demilitarizaci zkušebně ve třech východoukrajinských oblastech. Záměr oddělit bojující strany na linii fronty je součástí minských mírových dohod podepsaných loni v únoru. Jednání o vytvoření spolehlivé nárazníkové zóny ale dosud neuspěla, zkrachovala i koncem srpna na zatím posledním setkání takzvané kontaktní skupiny v Bělorusku.

Ayrault se Steinmeierem navštívili podle AFP budovu pozorovatelů z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Tam na ně čekaly také čtyři desítky demonstrantů, kteří odmítají úvahu o poskytnutí autonomního statusu separatistickým regionům v oblasti Doněcka a Luhanska. 

Ukrajina dostane peníze z půjčky od MMF

Výkonná rada Mezinárodního měnového fondu také schválila uvolnění jedné miliardy amerických dolarů (24 miliard korun) z půjčky pro Ukrajinu. Oznámil to fond po přezkoumání plnění podmínek záchranného programu. Ukrajinský prezident Petro Porošenko rozhodnutí přivítal a uvedl, že ukazuje, že svět uznává, že Ukrajina uskutečňuje reformy. 

Podle šéfky MMF Christine Lagardeové vykazuje Ukrajina vítané známky oživení bez ohledu na obtížné vnější podmínky a vážnou hospodářskou krizi. Aktivita oživuje, inflace rychle ustupuje a důvěra se zlepšuje. Rostou hrubé zahraniční rezervy a bankovní vklady. Ekonomický růst by se měl dále zvyšovat.

obrázek
Zdroj: ČT24

Lagardeová rovněž varovala, že ukrajinské úřady by se měly vyhnout změnám v daňové politice, které by způsobily vyšší deficit. Země by se měla zaměřit na zlepšení daňové a celní správy. Důležitá je také penzijní reforma, která by snížila obrovský strukturální deficit penzijního fondu a pomohla snížit fiskální deficit a veřejný dluh.

„Pozitivní rozhodnutí MMF je důkazem, že svět uznává, že reformy na Ukrajině se uskutečňují, že na Ukrajině se dějí reálné a pozitivní změny a že země se ubírá správným směrem,“ prohlásil Porošenko. Dodal, že rozhodnutí MMF pomůže udržet stabilní kurz ukrajinské hřivny a přispěje k makroekonomické stabilizaci.

Čtyřletý úvěrový program pro Ukrajinu v objemu 17,5 miliardy USD schválil fond v březnu 2015. Země doposud obdržela 7,62 miliardy USD.