Izraelské letouny v reakci na palbu zaútočily na syrskou armádu

Izraelské letouny zaútočily v noci na čtvrtek na několik cílů v Sýrii. Reagovaly tak na předchozí palbu, která zasáhla Izraelem okupovanou část Golanských výšin. Izrael do bojů v Sýrii nezasahuje s výjimkou několika útoků na zbrojní konvoje Hizballáhu, který ve válce pomáhá jednotkám syrského režimu.

Izraelská letadla zasáhla pozice syrské armády, ze kterých vycházela střelba z minometů. Armáda neupřesnila, jaký typ palby dopadl na izraelské území. Uvedla pouze, že nikdo nebyl zraněn.

Izrael dosud zasahoval pouze proti konvojům Hizballáhu. Chce zabránit tomu, aby se tato šíitská radikální organizace vyzbrojila raketami delšího doletu, kterými by mohla v budoucnu Izrael ohrozit. Hizballáh je vůči Izraeli nepřátelský a vedl s ním několik válek. Několikrát Izrael také odpověděl jako v tomto případě na ostřelování Golanských výšin.

Větší část Golanských výšin Izrael obsadil před téměř půlstoletím po šestidenní válce a později anektoval. Mezinárodní společenství tento krok neuznalo. Sýrie kontroluje na Golanských výšinách asi 510 kilometrů čtverečních, Izrael okupuje 1200 čtverečních kilometrů.