Útok v Aleppu, při kterém byl údajně použit chlor, nepřežili dva lidé

Nový chemický útok v Sýrii (zdroj: ČT24)

Při úterním útoku v syrském Aleppu, při kterém byl údajně použit chlor, zahynuli nejméně dva lidé. Podle opozičních aktivistů museli lékaři kvůli problémům s dýcháním ošetřit nejméně 70 lidí. Chemickou látku prý shodily vládní vrtulníky. Damašek používání chemických zbraní v konfliktu vždy popíral.

Devětadvacetiletý Muhammad Afífa zemřel během noci na selhání srdce a vážné problémy s dýcháním, které způsobilo vdechnutí jedovatého plynu, uvedl soudní lékař z Aleppa. Potíže s dýcháním a popálení dýchacích cest byly příčinou smrti i
další oběti, kterou je třináctiletá dívka.

Prokázat, kdo chlor případně použil, je podle Tomáše Rozsypala z Univerzity obrany obtížné. „Musela by se zjišťovat forma, jakou byla tato látka aplikována. Zkoumaly by se bomby, které byly použity, a dohledával by se jejich původní vlastník.“

Vláda a povstalci se z používání chemických zbraní vzájemně obviňují poměrně často. Obě strany ale obvinění popírají. Jak zdůraznily světové agentury, novou zprávu o použití chloru nebylo možné nijak nezávisle ověřit.

Chlor je dusivý plyn, kontaktní dráždivá látka, která nejvážněji působí na dýchací orgány. Na cílové orgány má žíravé účinky. Otrava chlorem je velice podobná jako otrava jinými dusivými látkami. Nelze tedy zcela určit, zda otrava lidí byla způsobena právě chlorem.

Chlor je znám jako bojová chemická látka už od 21. dubna 1915, kdy byl prvně použit během první světové války. Dnes je chlor jako bojová látka překonán. Existuje řada jiných látek, které jsou toxičtější a mají vhodnější formu pro své použití.

Chlor je snadno zjistitelný čichem, a to už od desítek miligramů na metr krychlový. Smrtelná koncentrace pro člověka je oproti tomu relativně vysoká (1200 mg na metr krychlový). Při zneužití této látky budou pravděpodobně použity tlakové bomby s kapalnou formou chloru, která při vhodné aplikaci může způsobit koncentrace přesahující smrtelné hodnoty.

OSN ukázalo na pachatele tří z devíti chemických útoků

Nedávná zpráva z vyšetřování OSN a Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) uvádí, že za dva z devíti útoků jedovatým plynem v Sýrii jsou zodpovědné vládní jednotky a jeden mají na svědomí radikálové z organizace Islámský stát (IS).

Podle vyšetřovatelů existuje dostatek informací k závěru, že helikoptéry syrských jednotek shodily zařízení, která 21. dubna 2014 uvolnila toxické látky v obci Talmanis a 16. března 2015 v obci Sarmín. Obě se nacházejí v provincii Idlib na severozápadě Sýrie. V obou případech byl použit chlor.

Vyšetřovatelé rovněž shromáždili dostatek důkazů o tom, že ozbrojenci z IS „jsou jedinou skupinou, která měla možnost, schopnost, motiv a prostředky k použití yperitu v obci Mára 21. srpna 2015“.

Rusko a Sýrie závěry vyšetřování předložené Radě bezpečnosti OSN odmítají.

V srpnu 2013 na předměstích Damašku zahynuly po útoku chemickými zbraněmi stovky lidí. Asadův režim následně souhlasil s vydáním chemických zbraní mezinárodnímu společenství.