UNICEF: Téměř 50 milionů dětí prchá z domovů. Před válkou, násilím i chudobou

Dětských uprchlíků přibývá (zdroj: ČT24)

Téměř 50 milionů dětí na světě muselo opustit své domy - ať už kvůli válečným konfliktům, kriminálnímu násilí či chudobě. V čerstvě zveřejněném dokumentu s názvem Uprooted (Vykořenění) to uvedl Dětský fond OSN (UNICEF). Válka podle statistiky vyhnala 28 milionů dětí, dalších 20 milionů pak nějaká forma násilí nebo kritická sociální situace. Celkem 45 procent dětských běženců navíc pochází pouze ze dvou zemí - z Afghánistánu a Sýrie.

UNICEF rovněž varoval před nárůstem počtu nezletilých bez doprovodu, kteří žádají v zahraničí o azyl, v roce 2015 jich bylo 100 000. To je třikrát více než v roce 20014.

Z 28 milionů dětí prchajících před válkami či jinými druhy ozbrojených konfliktů jich 17 milionů patří k takzvaným vnitřním uprchlíkům, jsou tedy na útěku v rámci své vlasti. Zbylých jedenáct milionů dětí se uchýlilo do zahraničí, jeden milion z nich pak patří k žadatelům o azyl, jejichž status zatím nebyl určen.

Stále více dětí se na cestu vydává samo. V loňském roce podalo žádost o azyl v 78 zemích 100 tisíc nezletilců bez doprovodu. To je třikrát více než v roce 20014. Tuto skupinu uprchlíků UNICEF považuje za obzvláště ohroženou, dětem navíc často chybí jakékoli doklady. Na 20 milionů dětí podle UNICEF bylo donuceno odejít z domovů kvůli chudobě či válkám gangů.

UNICEF také upozornil, že dětští běženci a migranti čelí řadě rizik včetně utonutí během cest přes moře, podvýživě, dehydrataci, únosům, znásilněním či vraždám. Po příjezdu do jiné země jsou navíc často terčem diskriminace a xenofobních nálad.

Zraněný Omrar z Aleppa
Zdroj: Social Media/Reuters
Svět se čas od času dozví příběhy jednotlivých dětských běženců, konkrétnímu dítěti je pak schopen pomoci. Když ale mluvíme o milionech, vyvolává to pobouření a podtrhuje potřebu řešit rostoucí počet problémů.
Emily Garinová
autorka zprávy UNICEF

Nejvíce dětských vyhnanců je zřejmě v Turecku

Zpráva žádá mezinárodní společenství, aby poskytlo ochranu, vzdělání a zdravotní služby vykořeněným dětem a aby vlády řešily kořeny příčin masové migrace a masového uprchlictví.

Zemí, která nyní hostí nejvíce uprchlíků a pravděpodobně i nejvíce dětských běženců, je podle UNICEF Turecko. Žádné kompletní údaje ale nejsou k dispozici. Nejvíce běženců v přepočtu na počet obyvatel žije v Libanonu, jehož oficiální populace činí 4,5 milionu lidí. V průměru každý pátý člověk v Libanonu je uprchlík. Následuje Jordánsko s 87 běženci na tisíc obyvatel a Turecko s 32 uprchlíky na tisíc obyvatel.

Pokud jde o Evropu, je rekordmanem Švédsko. To se stará o 17 běženců na tisíc obyvatel, Německo, kam většina migrantů a uprchlíků mířících do Evropy směřuje, pak o čtyři uprchlíky na tisíc obyvatel.