Interfax: Abbás souhlasí, že se v Rusku setká s Netanjahuem

Palestinský prezident Mahmúd Abbás souhlasí, že se sejde s předsedou izraelské vlády Benjaminem Netanjahuem. Schůzka by se měla uskutečnit v Rusku. S odvoláním na informace palestinského velvyslanectví v Moskvě to oznámila agentura Interfax. Datum setkání zatím nebylo stanoveno.

Úřad izraelského premiéra oznámil, že Netanjahu zvažuje návrh ruského prezidenta Vladimira Putina, podle něhož by Rusko mohlo hostit izraelsko-palestinský summit. Mírové rozhovory mezi oběma stranami se zhroutily v roce 2014 a od té doby se je nepodařilo obnovit.

Abbás podle Interfaxu vyslovil souhlas s přímým jednáním s Netanjahuem už před třemi týdny. Datum schůzky bylo stanoveno na 9. září. Zdroje z palestinské ambasády ale ruské agentuře sdělily, že na žádost Tel Avivu byl dohodnutý termín zrušen. O novém datu nyní jedná v Izraeli Putinův zmocněnec pro Blízký východ Michail Bogdanov.

Palestinské velvyslanectví v Moskvě očekává, že schůzka se uskuteční co nejdřív, uvedl Interfax. Časový rámec jednání ale zatím stanoven nebyl.