František se setkal se záchranáři z Perugie, včetně labradora Lea

Papež František se setkal s dobrovolníky a záchranáři, kteří pracovali na vyproštění zavalených lidí po nedávném ničivém zemětřesení ve střední Itálii. Na audienci zamířil i speciálně vycvičený labrador Leo, který se stal pro italskou veřejnost hrdinou, když šestnáct hodin po otřesech našel v troskách živé osmileté děvčátko.

Zemětřesení o síle 6,2 stupně zasáhlo střední Itálii nad ránem 24. srpna. Nejvíce postižena byla obec Amatrice, kde zemřelo nejméně 231 lidí, celkem zahynulo téměř 300 lidí. Se záchranáři a dobrovolníky, kteří v troskách zachraňovali zraněné, se papež František setkal v předvečer svatořečení matky Terezy a označil je za dělníky milosrdenství.

Audience se účastnil také hrdina italských srdcí, labrador Leo, kterého papež pohladil po hlavě a podržel mu packu. Dívka Giorgia, kterou pes vyčenichal v sutinách domu v obci Pescara del Tronto, zemětřesení přežila společně s rodiči. Její o rok starší sestra Giulia zemřela. Labradora Lea do Vatikánu doprovodil jeho majitel Matteo Palladinetti.

Papež František s labradorem Leem
Zdroj: ČTK/ABACA

Práce psů záchranářů je velmi důležitá v prvních třech dnech po katastrofě. Později už je pro zvířata těžší rozeznat pachy a přeživší pod troskami hůře identifikují. Pomáhat po zemětřesení je pro ně velmi náročné, protože jemný prach z trosek se jim dostává do dýchacích cest. Prohlížejí ale i místa, kde by záchranáři riskovali své životy, a kam se na rozdíl od lidí lépe dostanou. Člověka vyčenichají i čtyři až pět metrů pod zemí.

Pro labradora Lea nešlo o první VIP setkání; ve středu mu potřásli packou německá kancléřka Angela Merkelová a italský premiér Matteo Renzi, kteří spolu jednali v italském Maranellu.

Pochvala od italského premiéra
Zdroj: Reuters