Zákazům burkin zřejmě odzvonilo, zahalené ženy smí už i na pláž v Nice

Ženy v plavkách zahalujících celé tělo kromě obličeje opět mohou na pláže v Nice, aniž by jim hrozila pokuta. Místní soud využil precendentu z minulého týdne, kdy nejvyšší správní soud pozastavil platnost zákazu burkin ve městě Villeneuve-Loubet. Burkiny už dříve opětovně povolilo Cannes. Řada francouzských měst zakázala muslimský oděv koncem července – politici to vysvětlovali bezpečnostními důvody.

Burkiny zakázala vyhláškou asi dvacítka měst, aby ve vyhrocené době zbytečně neprovokovaly. Kvůli teroristickým útokům páchaným islamisty i napětí kolem migrace je otázka zahalování žen ožehavější než kdy dřív.

Právě v Nice v červenci zaútočil terorista v kamionu, najel do davu na promenádě a usmrtil přes osmdesát lidí. Na Korsice se rozpoutal kvůli fotografování zahalených žen násilný incident.

Jejich zákaz podpořil socialistický premiér Manuel Valls. „Za burkinami je myšlení, že ženy jsou od přírody necudné, nečisté, že tedy musí být zcela zahaleny. To je neslučitelné s hodnotami Francie a republiky. Republika se musí vůči provokacím bránit,“ zdůraznil předseda vlády.

Muslimská dívka v burkinách
Zdroj: Tim Wimborne/Reuters

Podle nejvyššího správního soudu ale zákaz burkin odporuje občanským svobodám. Na soudy se obrátila muslimská obec, která považovala zákazy za neférové. 

„Chápu požadavek, aby bylo lidem vidět do obličeje, ale nerozumím tomu, proč by někdo nemohl být oblečen do oděvu, který je velice podobný tomu, v čem lidé surfují. Spousta lidí to nosí proto, aby se chránili před sluncem,“ říká novinářka Deníku Referendum Saša Uhlová. 

Města, která už zákaz burkin zrušila

  • Villeneuve-Loubet
  • Cannes
  • Frejus
  • Roquebrune
  • Nice

Francie má už šest let zákon, který zakazuje nošení burek a nikábů, tedy muslimských oděvů a šátků zahalujících obličej a celé tělo. Veřejnost je nyní značně rozdělená. Jedni mají zákaz burkin za ohýbání náboženské svobody, jiní vidí v muslimských plavkách naopak popření veřejně hlásaného sekularismu.