Napětí na Korsice: Starosta zakázal burkini po tvrdém střetu muslimů s vesničany

Starosta obce Sisco u Bastie na francouzské Korsice zakázal lidem nosit burkini, tedy islámské plavky zahalující celé tělo kromě obličeje. Nařízení vydal poté, co se v sobotu strhla na pláži rvačka mezi severoafrickými rodinami a místními mladíky. Při utrpělo zranění pět lidí – z toho i jeden muž českého původu, napsal deník Le Monde. Došlo na kameny, sekery i harpuny.

Napětí mezi místní komunitou a muslimy severoafrického původu na jihu Francie roste zejména po červencovém masakru v Nice, kde terorista usmrtil kamionem 85 lidí. Tento týden zakázala burkini i města Cannes a Villeneuve-Loubet na Francouzské riviéře. Marseille zase zatrhlo místnímu muslimskému svazku „den v Burkinách“.

Rvačka v korsickém letovisku Sisco u Bastie podle svědků začala poté, co v zátoce vypukla prudká hádka mezi turisty a několika muslimskými rodinami z Bastie. Těm se nelíbilo, že dovolenkáři fotografují jejich zahalené ženy. Podle listu Le Figaro se koupaly právě v muslimských plavkách.

Jednoho nezletilého chlapce z obce Sisco muslimové obvinili, že scénu fotografuje a natáčí. Následně ho zbili. Místní mladíci pak přivolali na pomoc rodiče.

Dorazilo zhruba čtyřicet mužů, přičemž začala bitka, kterou ukončil až zásah stovky policistů. Vzduchem létaly kameny a vesničané prý zapálili auta patřící koupajícím se muslimům.

Celkem pět zraněných osob, z toho tři severoafričané, skončilo v nemocnici, ještě v sobotu ale byly propuštěny. „Jednoho z rodičů, který je českého původu, ale již dlouho žije v Sisku, zasáhly dva šípy z ruční harpuny, zatímco jeho syn byl zbit,“ uvedl Le Monde.

Ministryně pro práva žen Laurence Rossignolová varovala, že debat o burkinách využívá zejména krajní pravice a odmítla, že by zahalující plavky byly zastaralé.

Korsika
Zdroj: C3744 Lars Halbauer/ČTK/DPA

Zákaz burkin? Jde o bezpečnost lidí, tvrdí starosta

Starosta obce Sisco Ange-Pierre Vivoni ale nošení burkin stejně zakázal s tím, že jeho rozhodnutí není namířeno proti muslimům, ale jde o ochranu lidí – včetně těch severoafrického původu. Korsika „sedí na sudu střelného prachu,“ prohlásil politik, který varoval před odplatou.

V neděli se dav více než 200 Korsičanů pokusil dostat do čtvrti Lupino na okraji Bastie, kde prý muslimové bydlí, a požadoval tvrdé potrestání původců rvačky. Policie je ale blokovala. „Tohle je náš domov!“ volal prý dav, než se nakonec v poklidu rozešel. Policie už zahájila vyšetřování incidentu. Šéf korsické regionální vlády Gilles Simeoni vyzval obyvatele ke klidu. 

Napětí mezi muslimy a ostatními obyvateli vypuklo na Korsice již loni v prosinci ve městě Ajaccio. Skupina obyvatel tehdy zpustošila v muslimské čtvrti islámskou modlitebnu a poškodila arabskou restauraci. Šlo o odvetu za to, že se hasiči přivolaní den předtím k úmyslně založenému požáru v muslimské čtvrti stali terčem útoku maskovaných mladíků. Při útoku byli dva hasiči vážně zraněni úlomky roztříštěného skla, lehčí zranění utrpěl během zásahu i jeden policista.

Regionální parlament minulý měsíc schválil rezoluci, jejímž prostřednictvím stát vyzval k uzavření všech modliteben muslimských fundamentalistů na autonomní Korsice. Krátce předtím ozbrojená korsická separatistická organizace FLNC pohrozila islámským radikálům, že je připravena proti nim tvrdě zasáhnout.

Francie má hluboce zakořeněnou tradici sekularismu. Zjevné nošení náboženských symbolů je proto kontroverzní – nikáby nesmí do škol a burky ani na veřejnost.

obrázek
Zdroj: ČT24

Francouzská vláda opakovaně vyzývá k nezaměňování muslimů a islamistů, stále více lidí ale spojuje islámskou obec s násilím. Projevilo se to i v regionálních volbách na konci roku 2015, v nichž získala rekordní počet hlasů krajně pravicová a protipřistěhovalecká Národní fronta. Ta jako jediná z velkých stran otevřeně kritizuje muslimskou obec, že se údajně nedokáže vypořádat s radikály.