Rusové oznámili, že mluvčí IS zemřel při jejich náletu

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že mluvčí takzvaného Islámského státu (IS) zahynul při ruských náletech. Abú Muhammad Adnání zemřel v severosyrském městě Aleppo. V úterý o tom informovala americká monitorovací služba SITE s odvoláním na agenturu Amak napojenou na islamisty. Podle agentury byl zabit, když „dohlížel na operace s cílem odvrátit vojenskou kampaň proti Aleppu“. Už v lednu byl Adnání zraněn při náletu v Iráku.

Islamisté v úterý uvedli, že Adnání byl zabit pravděpodobně při americkém náletu. Ministerstvo obrany Spojených států sdělilo, že ho americký útok zasáhl, nepotvrdilo ale jeho úmrtí. Rusko prohlásilo, že informaci o zabití Adnáního v rámci ruských náletů prověřilo „prostřednictvím několika zpravodajských kanálů“.

Agentura Amak uvedla, Adnání se stal „mučedníkem“ a jeho smrt bude pomstěna. Asi osmatřicetiletý Adnání byl ze syrské provincie Idlib a v minulosti bojoval v Iráku v řadách al-Káidy. Před deseti lety ho američtí vojáci v Iráku zajali a nějaký čas strávil ve vazbě. Patřil k hlavním propagandistům IS. V roce 2014 prohlásil, že se Islámský stát snaží založit moderní chalífát.

Adnání měl podle expertů velmi blízko k vůdci IS abú Bakru Bagdádímu, působil i jako jeho poradce. Islámský stát zveřejnil v minulosti množství zvukových nahrávek, na kterých Adnání promlouvá ke svým stoupencům a vyzývá je k dalším útokům. Například letos radikály nabádal k rozsáhlým útokům během postního měsíce ramadánu, také je vyzýval, aby útočili v západních zemích.

Americké ministerstvo zahraničí Adnáního oficiálně označilo za teroristu v srpnu 2014. Spojené státy loni vyhlásily odměnu pět milionů dolarů za informace vedoucí k jeho dopadení.

Radikálové z Islámského státu zaznamenali v uplynulých týdnech množství porážek, mimo jiné právě v syrské provincii Aleppo, kde turecké jednotky a syrští povstalci vyhnali IS z příhraničního města Džarábulus, uvedla agentura AP. V Iráku zase radikálové přišli o své bašty Fallúdžu a Ramádí v provincii Anbár. V posledních měsících se irácká armáda připravuje na dobytí druhého největšího iráckého města Mosul.