IS má podle německých médií v Rakká speciální tým na plánování útoků v Evropě

IS má prý v Rakká speciální tým na plánování útoků v Evropě (zdroj: ČT24)

Takzvaný Islámský stát začal podle informací německých médií plánovat útoky v Evropě mnohem dřív, než se dosud myslelo. Veřejnoprávní ARD a deník Süddeutsche Zeitung uvedly, že má ve své baště Rakká pro tyto účely speciální tým. Vyšetřovatelé zkoumají důkazy o možném prvním atentátu, který IS nařídil v Německu. Má jít o únorové pobodání policisty v Hannoveru.

Právě o vykonání přímého rozkazu islamistů se mluví v souvislosti s útokem na nádraží v Hannoveru. Policistu tam v únoru do krku bodla patnáctiletá Safia S. „Do jaké míry jsou za plánem představitelé takzvaného Islámského státu, musí ukázat další vyšetřování. Existují ale indicie, které ukazují tímto směrem,“ uvedla mluvčí spolkového státního zastupitelství Frauke Köhlerová.

Safia se vydala do Turecka, odkud chtěla pokračovat do Sýrie. Členové takzvaného Islámského státu jí ale údajně přesvědčili k návratu do vlasti s tím, že tam má překvapit nevěřící. „Toto obvinění s námi celou dobu podvědomě pluje a musím jasně říci, že to je naprostá hloupost,“ uvedl obhájce obviněné Safie S. Mutlu Günal.

Hlavní plánovač útoků je zřejmě Adnání

Čin Safie by do strategie teroristů zapadl. „Ten nejmenší skutek u vás doma je nám milejší, než ten největší u nás,“ pronesl k zahraničním rekrutům 40letý Syřan Abú Mohammad Adnání. Podle zdrojů televize ARD je Adnání hlavou sekce Islámského státu, která má podle ředitele Europolu Roba Wainwrighta za cíl nacvičit a plánovat velmi sofistikované útoky v Evropě.

Na příkaz Adnáního měl jednat i Belgičan Abdelhamíd Abaúd, který je považovaný za hlavu teroristické buňky, která má na svědomí atentáty v Paříži a Bruselu. Na stopu přivedli vyšetřovatele dva navrátilci, kteří se v Sýrii setkali s Abaúdem a později v Německu skončili ve vězení.

Bojovník Islámského státu
Zdroj: Reuters

Při výsleších potvrdili existenci týmu, který má na starosti plánování útoků v Evropě. V protokolech, které viděli novináři, mluví o tom, jak se zaměřuje na bojovníky s evropskými pasy.

„Můžeme potvrdit, že IS se rozhodl začít s velkými a spektakulárními útoky v Evropě mnohem dřív, než se dosud myslelo,“ uvedl vedoucí týmu investigativních novinářů ARD a Süddeutsche Zeitung Georg Mascolo.

Na Blízký východ odjelo bojovat až pět tisíc Evropanů. Šestina z toho z Německa. Spolkové ministerstvo vnitra sice eviduje stále méně výjezdů, zároveň ale upozorňuje na nebezpečí, které navrátilci představují.