Boje v Donbasu jsou stále intenzivnější, OBSE vyzývá k restartu příměří

Ani rok a půl po uzavření Minských dohod o příměří není na východní Ukrajině klid. Naopak, v Donbasu se v posledních měsících bojuje stále intenzivněji. Kontaktní skupina pod Organizací pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) proto navrhuje válčícím stranám, aby začátek září braly jako nový termín pro skutečný klid zbraní.

Přestože by na východě Ukrajiny podle Minských dohod měl panovat klid zbraní, realita je na frontové linii úplně jiná. Ztráty na životech pravidelně hlásí Kyjev i proruští separatisté a střelba se ozývá denně. Největší přestřelky vypukají pravidelně ve čtyři hodiny odpoledne a útok střídá protiútok.

Výzvy k respektování klidu zbraní jsou stále naléhavější. OBSE teď pro restart příměří symbolicky navrhuje začátek školního roku, stejná snaha ale loni ztroskotala po pár měsících. Na všechny strany konfliktu tlačí také evropští diplomaté. Kyjev, Moskvu i povstalce žádají, aby dodrželi Minské dohody a uspořádali přislíbené místní volby.

„Nedávno jsme oznámili, že budeme v našich snahách pokračovat. Nebudu skrývat, že nejsme s implementací Minských dohod spokojení,“ uvedl třeba šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier.

Události: Boje na východě Ukrajiny (zdroj: ČT24)

Ministři přiznávají, že Západ musí na obě strany konfliktu víc tlačit. Příležitostí mohla být schůzka na okraj summitu G20, který se uskuteční koncem tohoto týdne v Číně. Setkat se tam měli představitelé států takzvané normandské skupiny – tedy Ruska, Ukrajiny, Německa a Francie – kteří pravidelně jednají o zklidnění situace na východě Ukrajiny.

Prezident Putin ale Kyjev nedávno obvinil z teroristických praktik, kvůli údajnému pokusu ukrajinské vojenské rozvědky o vpád na Krym. Kyjev akci popřel, Putin ale oznámil, že v setkání normandské skupiny na summitu G20 nevidí smysl. Kreml později uvedl, že se Putin kvůli situaci na východní Ukrajině sejde v Číně jen s francouzským prezidentem Hollandem a německou kancléřkou Merkelovou.