Největší letoun světa havaroval. Přistání Airlanderu 10 bylo příliš střemhlavé

V Británii při druhém zkušebním letu havaroval největší letecký stroj současnosti. Obří hybridní vzducholoď Airlander 10 se při střemhlavém přistání přední částí zabořila do země. Kokpit 92 metrů dlouhého letounu byl při nehodě trvale poškozen, nikdo ale nebyl zraněn.

„Všichni členové posádky jsou v bezpečí a v pořádku, nikdo neutrpěl zranění,“ uvedla na Twitteru britská společnost HybridAir Vehicles, která obří stroje vyrábí.

Vzducholoď za 25 milionů liber mířila během druhého zkušebního letu z Cardingtonu do Bedfordshiru. Výrobce odmítl tvrzení svědka, že stroj nedaleko místa přistání narazil do telefonního sloupu. Na místo nehody už společnost vyslala vyšetřovatele.

Havarovaný Airlander 10
Zdroj: Darren Staples/Reuters

Vzducholoď je naplněná nehořlavým héliem. Vznášet se dokáže ve výšce až 4900 metrů, umí letět rychlostí téměř 150 kilometrů v hodině a setrvat ve vzduchu až dva týdny. Stroj unese deset tun nákladu. Obejde se bez rozjezdové dráhy potřebné pro letadla i bez pozemní asistence, kterou vyžadují klasické vzducholodě jištěné lany. Projekt spolufinancovala britská vláda a Evropská unie.

Původně byl stroj vyvíjen pro americkou armádu, které měl posloužit jako průzkumný letoun, kvůli škrtům v oblasti obrany ale z projektu sešlo. Loni v květnu zahájila společnost HybridAir Vehicles kampaň za návrat Airlanderu 10 na nebe, když poukazovala na mnohoúčelnost stroje.

Hlavním účelem vzducholodě má být levná přeprava velkého množství nákladu na středně velké vzdálenosti. K přepravě cestujících není příliš vhodná kvůli nízké cestovní rychlosti.

  • Délka: 92 metrů
  • Šířka: 43,5 metru
  • Cena v přepočtu: 750 milionů korun
  • Maximální nosnost: 10 tun
  • Maximální rychlost: 150 km/h