V řeckých uprchlických táborech se našly falšované pasy pro členy IS, tvrdí italský list

Europol odhalil v řeckých uprchlických táborech zfalšované pasy, které měly být určeny členům Islámského státu (IS). Informoval o tom italský list La Stampa. V souvislosti s uprchlickou krizí existují obavy, že se teroristé ukrývají mezi běženci.

Europol vyšetřuje možné kupčení s falešnými doklady pro IS ve čtyřech zemích – v Iráku, Sýrii, Řecku a Rakousku. Úřad se snaží sledovat stopu těchto pasů a zjistit, jakým způsobem jsou využívány k překročení evropských hranic, napsala La Stampa.

Podle italského listu existují obavy, že se možným teroristům z Blízkého východu daří vyhnout kontrolám ze strany řeckých úřadů, když se skrývají mezi utečenci a s falešnými doklady se jim daří pronikat do Rakouska a dalších částí Evropy.

„Identifikovali zejména falešné pasy v uprchlických táborech v Řecku, jež byly zřejmě určeny pro členy IS,“ napsala La Stampa o vyšetřování Europolu. Britský Telegraph připomíná, že nejméně dva z pařížských atentátníků se vrátili do Evropy ze Sýrie spolu s uprchlíky a Řekům předložili právě zfalšované syrské dokumenty.

obrázek
Zdroj: ČT24

Itálie v současné době zjišťuje, jestli se teroristé z IS podílejí na pašování migrantů do Evropy, oznámil nedávno v parlamentu ministr spravedlnosti Andrea Orlando. Podle něj existuje podezření, že radikálové z IS se snaží ovlivňovat, kam budou migranti v Itálii umístěni.

Italové navíc začátkem srpna rozbili gang, který pašoval migranty. V čele skupiny stál údajně Tunisan s vazbami na džihádisty.

Příliv běženců na starý kontinent mezitím opět roste. V Řecku se od uzavření takzvané západní balkánské trasy koncem února nashromáždilo asi 58 tisíc utečenců.

Od čtvrtečního do pátečního rána se do Řecka dostalo 261 lidí, což je skokový nárůst oproti poslední údajům, které hovořily zhruba o 150 uprchlících denně.

Podle Mezinárodní organizace pro migraci vstoupilo od začátku roku do 17. srpna na evropskou půdu 266 026 migrantů - více než 162 015 z nich právě v Řecku.