Kalifornii dál spalují plameny: „Nic podobného jsme nezažili,“ hlásí hasiči

Na 1500 hasičů válčí s osmi požáry, které zuří od severního okresu Shasta po San Diego na jihu Kalifornie. Oheň vyhnal z domovů desetitisíce lidí a narušil dopravu mezi Kalifornií a Nevadou. Šéf hasičů Mike Wakoski prohlásil, že tak extrémní situaci nezažil čtyřicet let.

V evakuované oblasti je asi 34 tisíc obydlí. Nejhorší je situace v okrese San Bernardino. „(Oheň) udeřil rychle, tvrdě a s intenzitou, jakou jsme dosud nezažili,“ prohlásil šéf hasičů v San Bernardinu Mark Hartwig. „Bude tu spousta rodin, které se nebudou mít kam vrátit,“ podotkl.

Podle úřadů plameny zničily stovky domů. Zatím nejsou hlášeny žádné oběti ani zranění, trosky nyní prohledávají psi. „Nežertuji – oheň nás doslova pronásledoval,“ říká evakuovaná April Christyová.

„Uvědomila jsem si, že je zle, když se mi venku začalo špatně dýchat a v našich pokojích byl cítit kouř, na zem před domem padá popel,“ konstatovala Jenny Cruzová z Phelanu, kde zatím na výzvu k evakuaci nedošlo.

S požáry bojuje celkem asi 1500 hasičů s patnácti vrtulníky a deseti hasicími letouny. Kalifornie je na požáry zvyklá, tentokrát se ale oheň kvůli vysokým teplotám a nízké vlhkosti šíří nebývale rychle.

Za zvlášť tíživou označují záchranáři situaci v průsmyku Cajon, jímž prochází federální silnice spojující Los Angeles a Las Vegas. Oheň je tam pod kontrolou jen ze čtyř procent. V oblasti bude zřejmě brzy vyhlášen stav ohrožení.

Naopak požár likvidující obytné domy severně od San Franciska je už pod kontrolou. Dosud pohltil 268 budov.

Rozsáhlé požáry způsobilo dlouhotrvající sucho, které Kalifornii sužuje už pět let. Některé z požárů na severu státu byly zřejmě úmyslně založeny, policie už muže podezřelého ze žhářství zadržela. Je jím čtyřicetiletý bývalý stavební dělník Damin Pashilk. 

Horizont: Kalifornii dál ničí lesní požáry (zdroj: ČT24)