Dělníci Samsungu umírali na rakovinu. Soul tutlá informace o chemikáliích, tvrdí AP

Události: Soul a Samsung tají informace o chemikáliích (zdroj: ČT24)

Desítky dělníků jihokorejského Samsungu onemocněly rakovinou. Panuje podezření, že se jedná o nemoc z povolání. Agentura AP odhalila, že vláda vychází firmě vstříc. Tají, s jakými látkami zaměstnanci pracovali a ztěžuje jim tak cestu k odškodnění.

Samsung je největší jihokorejskou společností a symbolem ekonomického úspěchu země. Díky snižování nákladů, investicím a rychlé výstavbě továren se propracoval mezi nejúspěšnější firmy světa. Provází jej ale i kontroverze a soudní spory. Teď čelí obvinění, že ekonomický úspěch zaplatily desítky dělníků svým zdravím a někteří i životem.

„V případu mé dcery nabídli odškodné 864 tisíc dolarů výměnou za mlčení. Tím bychom popřeli nemoc z povolání a vzdali boj proti Samsungu,“ popsal chování firmy Hwang Sang-ku, otec bývalé dělnice Hwang Ju-mi, která vyráběla počítačové čipy. Stejně jako další na téže lince zemřela na leukémii.

Hwang Ju-mi zemřela na leukémii
Zdroj: ČT24
Zkoušela jsem se soudit, ale je to velká společnost a lidé říkali, že jdu hlavou proti zdi.
Pcharkch Won-he
bývalá pracovnice Samsungu

Odškodné rodina odmítla. Založila hnutí pro postižené a žádá vyšetřování. „Chceme, aby se omluvili za použití škodlivých a toxických chemikálií, které mnoha dělníkům způsobily rakovinu,“ říká Hwang Sang-ku.

  • Hnutí zdokumentovalo přes dvě stě případů leukémie, nádorů a roztroušené sklerózy u dělníků z výroby polovodičů a LCD obrazovek. Zemřelo jich šestadvacet.

Vedení firmy se omluvilo. Části poškozených platí léčbu a odškodné. Najevo ale vycházejí nové skutečnosti. Vláda, údajně na žádost Samsungu, rodinám zamlčuje informace o použitých chemikáliích. Bez podrobností, s jakými látkami pracovali, je nesmírně složité získat za nemoci kompenzace. Soudní spory se vlečou a rodiny si stěžují, že stále nemají odpovědi na otázky týkající se svých blízkých.