Muž na videu pohrozil sebevražedným útokem. Kanadská policie jej zlikvidovala

Kanadská policie zabila muže, který v zemi podle vyšetřovatelů chystal sebevražedný atentát. Zásah schválil premiér Justin Trudeau. Podle zdrojů agentury Reuters mělo jít o člověka zadrženého už vloni pro podezření z napojení na samozvaný Islámský stát.

Muž, který byl identifikován jako Aaron Driver z městečka Strathroy asi 200 kilometrů jihozápadně od Toronta, na videu hrozil útokem na některou z kanadských metropolí.

Policie uvedla, že reagovala na důvěryhodné informace o hrozícím útoku, kterému bylo nutno zabránit. Muže označila za „potenciální teroristické ohrožení“. Smrt čtyřiadvacetiletého Aarona Drivera potvrdila kanadské televizi CBC News jeho rodina.

Během zásahu odpálil výbušninu

Podle svědků proběhl velký policejní zásah v jednom z domů ve Strathroy ve středu. Více než dvě desítky policejních vozů obléhaly dům, načež se ozvala střelba. Podle informací CBC News Driver během zásahu odpálil výbušné zařízení, přičemž poranil sebe a jednoho dalšího člověka, a měl se chystat detonovat další výbušninu. Proto byl zastřelen.

Muž byl již vloni zadržen za podporu Islámského státu. Nebyl sice obviněn ze žádného zločinu, soudní příkaz mu však omezil pohyb, zakázal veřejné projevy na internetu a kontakt s Islámským státem a dalšími podobnými skupinami.