Nejméně sedmdesát lidí zemřelo při výbuchu bomby v pákistánské nemocnici

Výbuch bomby v pákistánské nemocnici zabil nejméně sedmdesát lidí. Dalších víc než sto lidí exploze zranila. Útok se stal ve městě Kvéta v provincii Balúčistán. Přihlásila se k němu skupina Džamáate Ahrár, frakce hnutí Taliban, ale také Islámský stát (IS).

K výbuchu došlo u vchodu na pohotovostní oddělení nemocnice. Na místě se právě scházeli lidé truchlící za místního významného právníka, který byl v pondělí zastřelen. Tělo zavražděného právníka Bilála Anvara Kásího přiváželi do nemocnice, když bomba explodovala. Mezi mrtvými jsou právníci a novináři, kteří Kásího tělo doprovázeli. 

Útočil sebevražedný atentátník, k odpovědnosti se přihlásila skupina Džamáate Ahrár, frakce hnutí Taliban. Mluvčí frakce Ahsanulláh Ahsan uvedl, že jeho skupina také zabila Kásího a pak spáchala útok na truchlící na jeho pohřbu.

Tato skupina byla v posledních letech spojována s několika teroristickými činy v Pákistánu. Tvrzení Džamáate Ahrár nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů. K útoku se navíc později přihlásil rovněž IS.

Kásí byl prezidentem právnické asociace Balúčistánu a podle místní televize Geo TV byl zastřelen cestou k soudu. Pákistánský premiér Naváz Šaríf oba útoky odsoudil.

Nemocnice v pákistánském městě Kvéta po výbuchu bomby
Zdroj: Reuters

Provincií Balúčistán na jihozápadě Pákistánu dlouhodobě zmítá násilí, které souvisí především s místními separatistickými povstalci a sektářským napětím. Provincii hraničící s Íránem a s Afghánistánem sužují i útoky ozbrojenců hnutí Taliban.

V Kvétě v poslední době přibylo útoků mířených na konkrétní osoby, při nichž zemřelo několik právníků. Připisuje se to jednak zvyšování kriminality, ale právě také činnosti separatistů. Motiv útoku na Kásího zatím není jasný.

V pondělí zastřelený Kásí tyto útoky důrazně odsoudil. Podle místních médií oznámil dvoudenní bojkot soudních zasedání, kterým chtěl protestovat proti zabití jeho kolegy z minulého týdne. 

Při výbuchu v nemocnici zemřeli údajně i předchůdce Kásího ve funkci šéfa právnické asociace Balúčistánu a kameraman pákistánské televize Aaj TV.