K mačetovému útoku v Charleroi se přihlásil Islámský stát

K sobotnímu mačetovému útoku na dvě policistky v belgickém Charleroi se přihlásila radikální islamistická organizace Islámský stát. Belgický prokurátor oznámil, že pachatelem útoku byl 33letý Alžířan, který v Belgii žil od roku 2012. Policie jej už dříve evidovala kvůli několika kriminálním činům, ne však v souvislosti s terorismem.

K útoku došlo krátce před čtvrtou hodinou u kontrolního stanoviště před budovou policejní stanice v centru Charleroi. Útočník údajně k policistkám přistoupil, z vaku vytáhl mačetu a okamžitě s ní začal sekat. Během činu křičel Alláhu akbar (arabsky „Bůh je velký“).

Jedna policistka utrpěla vážné zranění v obličeji, druhá vyvázla s lehkým zraněním. Útočník, kterého postřelil další příslušník policie, po převozu do nemocnice zemřel.

Prokurátor muže identifikoval jako 33letého K.B. žijícího v Belgii od roku 2012. „Existují ukazatele, podle kterých byl útok inspirován terorismem,“ dodal vyšetřovatel podle agentury Reuters. O přímých vazbách Alžířana na některou z teroristických organizací ale policie neví. K útoku se přitom v Káhiře přihlásil Islámský stát. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Belgie se rozhodla k dalším krokům k posílení bezpečnosti

Belgický premiér Charles Michel přerušil kvůli incidentu dovolenou a svolal schůzi bezpečnostního kabinetu. Úroveň teroristického ohrožení zůstává v Belgii na třetím, druhém nejvyšším stupni. Přesto bylo podle premiéra rozhodnuto o nových krocích k zajištění bezpečnosti obyvatel.

Agentura Belga bez dalších podrobností oznámila, že v Lutychu na východě země byl v neděli zadržen dvacetiletý muž, který na veřejnosti mával mačetou.

V Belgii panují zvýšená bezpečnostní opatření kvůli březnovému teroristickému útoku na bruselském letišti Zaventem a ve stanici metra Maalbeek. Zahynulo při nich 32 lidí.