Pohledem ptáka: Polský fotograf pořídil jedinečné snímky noční Varšavy

Unikátní snímky noční Varšavy z výšky (zdroj: ČT24)

Unikátní snímky noční Varšavy z téměř kilometrové výšky pořídil fotograf Maciej Margas jako vůbec první Polák. Kvůli panoramatickým záběrům si musel vypůjčit speciální dvoumotorový vrtulník. Svůj fotografický projekt představuje i v Českém centru Praha.

Maciej Margas studoval na Varšavské filmové škole a focení polské metropole z výšky se věnuje sedm let. Pro přelety nad přísně kontrolovaným vzdušným prostorem musel získat řadu povolení – od Úřadu civilního letectví, Kanceláře ochrany vlády až po varšavský krizový štáb.

„Město je součástí zóny letiště. Tím prostorem nesmí proletět letadlo. Jediným povoleným dopravním prostředkem je speciální dvoumotorový vrtulník, jehož pronájem je třeba naplánovat několik týdnů dopředu. O povolení se také musí žádat s velkým předstihem na konkrétní datum. Je těžké předvídat, jaké bude daný den počasí,“ poznamenal fotograf.

Nejsložitější prý bylo zajistit fotografické vybavení, které by umožnilo pořídit kvalitní noční snímky z leteckého pohledu.

„Během dvou letů jsem nafotil na pět tisíc fotek, ze kterých jsem na výstavu vybral 25 snímků. Mým dalším plánem je letět nad Varšavou až ve výšce tří kilometrů, aby se mi podařilo udělat jednu fotku celého města,“ konstatoval Margas.

Jako dvacetiletý debutoval Margas filmem Warsaw 24H timelapse. Časosběrný film, který natáčel ze střech mrakodrapů, patří dodnes k nejlepším časosběrným snímkům na světě.

Současný fotografický projekt teď v Českém centru připomíná sedmdesáté výročí prvního letu polských aerolinií na lince Praha-Varšava.