Bratislavský penzion odmítl ubytovat turecké studenty. Rasismus, zlobí se Ankara

Kritiku tureckého velvyslanectví i slovenského ministerstva zahraničí si vysloužil bratislavský penzion, který odmítl ubytovat studenty z Turecka. Jako důvod uvedl, že z bezpečnostních důvodů nepřijímá lidi z arabských zemí. Podle turecké ambasády jde o rasismus a porušování lidských práv.

Turci se v penzionu Apartments Stella nedaleko Bratislavského hradu chtěli ubytovat před tím, než se do země vydají studovat v rámci programu Erasmus+. Chtěli nasát atmosféru slovenské metropole. V penzionu je ale odmítli.

„Z bezpečnostních důvodů v hotelu neubytováváme lidi z Turecka a arabských zemí. Rezervaci nepřijímáme. Omlouváme se,“ odpověděl penzion lámanou angličtinou na žádost o rezervaci. Turečtí studenti se nakonec podle slovenských médií ubytovali bez problémů v jiném hotelu. 

„Nejsme rasisti, jen opatrní“

Komunikace mezi penzionem a studenty se odehrála již před nějakou dobou, na případ ale upozornil až tento týden na sociálních sítích jeden z jejich kamarádů. „Moji přátelé nevěděli, co mají dělat. Napsali e-mail, že je to rasistické a takovéto chování si nezaslouží,“ prozradil.

Na to penzion reagoval sdělením, že neposkytuje ubytování nikomu ze zemí, kde probíhá ozbrojený konflikt, válka nebo vojenský převrat. „Ne, nejsme rasisti, jsme jen rozumně opatrní a myslíme na zájem našich dalších zákazníků,“ dodal penzion.

Bratislavský hrad
Zdroj: Reuters

Nešlo o víru, tvrdí penzion

Majitele penzionu se pokoušeli kontaktovat redaktoři slovenského deníku Pravda. Lidé, s nimiž se jim podařilo spojit, zdůraznili, že důvodem odmítnutí rezervace je obava ze současné vyhrocené situace v Turecku a arabských zemích, nikoliv víra odmítnutých studentů.

Do věci se vložilo i turecké velvyslanectví v Bratislavě, které sídlí jen o ulici dál než penzion. „Co nejdůrazněji odsuzujeme nepřijatelné, zpátečnické a rasistické stanovisko, které je zaměřené proti lidským právům a neslučitelné s lidskými hodnotami,“ napsala ambasáda v prohlášení a zdůraznila, že postoj jednoho ubytovacího zařízení není možné spojovat s celým Slovenskem.

Slovenské ministerstvo zahraničí chování majitelů penzionu taktéž odsoudilo. Posuzovat lidi na základě jejich státní příslušnosti nebo národnosti je diskriminační a v rozporu s lidskými právy, vzkázalo.