Venezuelská vláda má lék na krizi: nucené práce

Venezuelská krize se prohlubuje. Hospodářství kolabuje, lidé nemají jídlo a regály v obchodech jsou prázdné. Podle opozice za to může socialistický prezident Nicolás Maduro. Jeho vláda chce vyhrocenou situaci řešit třeba i tím, že lidi z podniků v případě nouze pošle na práci do zemědělství. Prezident také vyzval obyvatele, aby si pěstovali ovoce a zeleninu na balkonech a střechách.

Rabování a loupeží ve Venezuele každý den přibývá. V zemi chybí základní potraviny, hygienické potřeby i léky. Vláda otevřela dvakrát hranice s Kolumbií – obchody tam vzaly útokem desetitisíce Venezuelanů.

Teď vydal kabinet nový dekret, který mu dovoluje poslat na pole zaměstnance státních i privátních společností nejméně na 60 dní. Jejich šéfové ale nucené práce odmítají. „Nic to nevyřeší a blíží se to otroctví,“ prohlásil šéf Venezuelské obchodní komory Francisco José Martínez.

V zemi platí ekonomický stav nouze, který umožňuje využívat i soukromé podniky. Podle kritiků je to první krok k jejich zestátnění vzhledem k tomu, že propad cen ropy vyprázdnil státní kasu.

„Musíme sázet, abychom si zajistili potravinovou soběstačnost,“ řekl venezuelský prezident. Dodal, že on a jeho manželka doma sklízí dýně, z nichž si prý dělají „božskou polévku“. Maduro vyzval Venezuelany, aby pěstovali zeleninu ve školách, v kasárnách i ve vězení.

Podle kritiků ale tento vládní zemědělský projekt nepomůže vyřešit problém nedostatku potravin. Navíc je podle nich absurdní pěstovat zeleninu na balkonech v zemi, která má tolik úrodné půdy. „Čtyřicet tisíc hektarů úrodné půdy v zemi a Nicolásovo řešení je městské
zemědělství,“ rozhořčil se opoziční vůdce Henrique Capriles. 

Venezuelané se bouří a v petici žádají odstoupení prezidenta, jehož mandát vyprší až za dva a půl roku. K vypsání referenda ale potřebuje opozice získat podpisy pětiny všech voličů. „Když opozice legálně získá čtyři miliony podpisů, půjdeme příští rok k volbám a jsem si jistý, že nás venezuelský lid dovede k vítězství,“ konstatoval Maduro.

Socialistický prezident mezitím upevňuje svou moc. Ministrem vnitra jmenoval armádního generála, který už funkci zastával za jeho předchůdce Huga Cháveze. Americká prokuratura ho přitom v pondělí obvinila z podílu na pašování kokainu v době, kdy byl šéfem venezuelského protidrogového úřadu. Podle prezidenta je to ale jen kampaň imperialistů s cílem zničit jeho vládu.

Spojené státy už vyšetřovaly několik vysoce postavených lidí ve Venezuele na základě obvinění z pašování drog. Loni v listopadu dokonce při společné akci s úřady na Haiti zadržely dva synovce manželky venezuelského prezidenta Madura. Na konci července se oba muži přiznali k pokusu o dovoz drog do USA.

Nucené práce ve Venezuele (zdroj: ČT24)