Pchjongjang do moře odpálil balistickou střelu, tvrdí Soul

Severní Korea do vod při svém východním pobřeží odpálila balistickou raketu. Uvedla to jihokorejská armáda. Podle armády Spojených států byly souběžně odpáleny dokonce dvě balistické střely středního doletu, jedna okamžitě explodovala a trasa druhé vedla nad Severní Koreou do Japonského moře. Kvůli incidentu se ještě během večera mimořádně sejde Rada bezpečnosti OSN.

Severokorejci měli podle Soulu střelu odpálit z provincie Hwanghe namdo ležící jihozápadně od metropole Pchjongjang. Raketa urazila zhruba tisícikilometrovou vzdálenost a podle japonského ministra obrany Gena Nakataniho dopadla do Japonského moře do takzvané výlučné ekonomické zóny japonského souostroví, což se stalo poprvé od roku 1998.

Vládní zdroj z KLDR citovaný jihokorejskou agenturou Jonhap uvádí, že zřejmě šlo o střelu středního doletu typu Rodong. Tento druh střely je vylepšenou verzí sovětské rakety Scud a jako raketa středního doletu by dokázal zasáhnout nejen celou Jižní Koreu, ale také velkou část Japonska.

Abe: Závažné ohrožení bezpečnosti země

Jihokorejský sbor náčelníků test hodnotí jako „ambici (KLDR) zaútočit na sousední země“. Odpálení severokorejské rakety odsoudil japonský premiér Šinzó Abe, podle které jde o „závažné ohrožení bezpečnosti země“. „Je to skandální čin, který není možné tolerovat,“ uvedl také. Japonské složky zůstávají v pohotovosti pro případ dalších odpalů.

Štefec: S ohledem na dolet je raketa schopná ohrozit i značnou část Japonska (zdroj: ČT24)

Americké ministerstvo zahraničí nejnovější odpaly mezinárodně izolované severní Koreje odsoudilo. Mluvčí úřadu Anna Richeyová-Allenová sdělila, že jsou USA připraveny sebe i svoje spojence bránit před jakýmkoli útokem nebo provokací.

  • Japonsko a Spojené státy v reakci na incident iniciovaly mimořádnou schůzku Rady bezpečnosti OSN. Dojít by k ní mělo ještě během středy. 

KLDR provádí testy již několik měsíců

KLDR k nelibosti Soulu, Tokia či Washingtonu uskutečnila v posledních měsících několik raketových zkoušek a podnikla také jaderný test. Spojené státy se v reakci na to dohodly s Jižní Koreou, že v jižní části Korejského poloostrova rozmístí jako protiváhu vyspělý americký protiraketový štít THAAD. Pchjongjang tento krok tvrdě kritizoval a pohrozil odvetou.

Před zhruba třemi týdny KLDR podle Soulu odpálila tři balistické rakety, které dopadly po 500 až 600 kilometrech letu do vod Japonského moře. Severokorejské raketové zkoušky následně potvrdily i Spojené státy.