BBC: Syrské město Sarákib zasáhl jedovatý plyn

Na město Sarákib v severní Sýrii byly shozeny kontejnery s jedovatým plynem. Informuje o tom BBC s odkazem na lékaře a záchranáře. Podle nich by mohlo jít o chlór, který zasáhl zhruba 30 lidí. Látku shodil vrtulník, zatím ale není jasné, kdo je za útok zodpovědný.

Dva kontejnery spadly na město v pondělí v noci, řekl BBC doktor Abdel Aziz Bareeh, který v Sarákibu pracuje. „Víme, že je to chlór, protože nás zasáhl už v minulosti, a tak známe jeho zápach a příznaky. Máme 28 potvrzených zasažených, hlavně žen a dětí,“ prohlásil lékař. Mluvčí civilní obrany rebelů uvedl 33 postižených. Organizace má podezření, že v kontejnerech byl chlór, není ale schopná to potvrdit. Chlór se běžně používá v průmyslu, jeho použití ve zbraních ale zakazuje mezinárodní konvence. 

Kontejnery s plynem byly údajně shozeny v provincii Idlib blízko místa, kde byl v pondělí sestřelen transportní vrtulník ruské armády. V jeho troskách zahynulo všech pět lidí, kteří byli na palubě. K sestřelení vrtulníku se nikdo nepřihlásil. V oblasti neoperují radikálové z hnutí Islámský stát, jsou tam ale aktivní jiné islamistické skupiny a rovněž umírnění povstalci podporovaní Spojenými státy.

Opoziční Syrská národní koalice obviňuje z údajného chemického útoku na Sarákib prezidenta Bašára Asada, syrská vláda ani její ruští spojenci se k tomu ale zatím nevyjádřily. Za použití chemických zbraní v syrské válce byly v minulosti obviňovány jak vládní, tak opoziční síly, obě strany to ale popírají. Podle západních států se syrská armáda už dříve dopustila útoků chlorem a dalšími chemickými látkami, syrská vláda a Rusko zase obviňují rebely z použití jedovatých plynů.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ruská armáda útočí na povstalce u Aleppa

Ruské bojové letouny během úterý provedly intenzivní údery jižně od severosyrského města Aleppo na podporu vládních jednotek, které se snaží zpomalit ofenzivu povstaleckých sil. Dopad náletů ale zatím není znám.

Tvrdé boje v této oblasti mezi armádou prezidenta Bašára Asada a protivládními rebely - které podle AFP prospívají džihádistům z Fronty dobytí Sýrie, původně fronty An-Nusra - si ale podle Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) už vyžádaly nejméně 11 mrtvých, včetně 5 dětí.

Povstalci zahájili v neděli ofenzivu na jihu Aleppa s cílem uvolnit z obležení čtvrti, které ve druhém největším syrském městě ovládají. Chtějí tak obnovit zásobovací cesty a zabránit vládním jednotkám, aby se zmocnily celého Aleppa.