Světové dny mládeže v Polsku skončily. Příští se uskuteční za tři roky v Panamě

V Krakově skončily Světové dny mládeže. Závěrečnou mši pod širým nebem odsloužil papež František na rozlehlé louce nedaleko města. Jeho slova si podle organizátorů přišlo vyslechnout dva a půl milionu lidí. Mše se zúčastnili i polští politici, například premiérka Beata Szydlová nebo šéf konzervativní vládní strany PiS Jaroslaw Kaczyński. Papež ke shromážděným promlouval italsky. Na závěr pak oznámil, že se budou příští Světové dny mládeže konat za tři roky v Panamě.

Podle zpravodajky ČT papež připomněl, že by lidé měli více ctít duchovno a méně se zaměřovat na materiální hodnoty. Přímo pak řekl, že není důležité, jakou značku telefonu kdo má, jakou značku oblečení kdo nosí, ale důležité je to, co má člověk uvnitř a na to by lidé neměli zapomínat.

„Budou vás moci označovat za snílky, protože věříte v nové lidství, které nepřijímá nenávist mezi národy, nepovažuje státní hranice za bariéry, a nesobecky a bez zášti střeží vlastní tradice. Neklesejte na mysli. Svým úsměvem a svou otevřenou náručí hlásejte naději. A budte požehnáním jediné lidské rodiny, kterou tady tak dobře reprezentujete,“ řekl například papež. 

Shromážděným mladým lidem také podle agentury ČTK řekl, že nepřišli na svět, aby se váleli na gauči, a vyzval je, aby se nebáli být aktivní a zanechat ve světě svou stopu. Naléhal, aby mladí křesťané neakceptovali „nenávist mezi národy“.

Bůh od nás vyžaduje skutečnou odvahu, odvahu být silnější než zlo, milovat každého včetně nepřátel.
František
Papež

Světové dny mládeže, největší světové setkání katolíků, touto mší skončily. Někteří z účastníků si místa na ní zabírali - v dějišti bohoslužby, na rozlehlé louce zhruba 20 kilometrů před Krakovem - už večer předem a na místě přespali. Akci doprovázela přísná bezpečnostní opatření, napsala agentura DPA.

Zároveň v neděli končí papežova pětidenní návštěva Polska, během níž navštívil mimo jiné nacistický vyhlazovací tábor v Osvětimi. Odletět do Vatikánu by měl František po 18:00 středoevropského času. Předtím se ještě hodlá setkat s dobrovolníky, kteří pomáhali setkání připravit.

Papež odsoudil vlnu terorismu

Papež František v sobotu v Krakově během čtvrtého dne své návštěvy Polska odsoudil vlnu terorismu a pomodlil se za nápravu teroristů. Zároveň se vyslovil pro skromnější a otevřenější církev a naléhal, aby kněží nebyli pohodlní a nepohybovali se jen mezi sebou. Po páteční návštěvě Osvětimi se papež znovu obrátil k mladým lidem, kteří se v Krakově sešli na Světových dnech mládeže.

„Dotkni se srdcí teroristů, aby dokázali poznat zlo ve svých činech a mohli se obrátit na cestu míru a dobra, respektu k životu a důstojnosti pro všechny lidské bytosti, bez ohledu na náboženství, původ, bohatství či chudobu,“ pronesl pontifik v modlitbě, k níž se navečer neočekávaně zastavil v krakovském kostele svatého Františka z Assisi.