Migranti a teroristé jsou propojení, tvrdí Fico

Mezi migrační krizí a terorismem je jasná souvislost, je přesvědčen slovenský premiér Robert Fico. Přistěhovalci mohli kvůli nedostatečné kontrole pronést do Unie zbraně a výbušniny, uvedl politik.

Slovensko patří mezi hlavní kritiky rozdělování uprchlíků mezi členské země EU. „Existuje propojení mezi migrací a terorismem. Migraci mohli teroristé využít pro převoz zbraní a výbušnin, proto je pravděpodobnost útoků velmi vysoká,“ prohlásil Fico.

„Kdokoli mohl překročit hranice, když vrcholil příliv nelegálních migrantů. Bůhví, co měli ve svých batozích kromě jídla a oblečení,“ dodal slovenský premiér. Evropský policejní úřad Europol přitom nedávno zdůraznil, že nejsou žádné důkazy o tom, že by se teroristé systematicky ukrývali mezi uprchlíky mířícími na starý kontinent.

Podle Europolu se do Evropy vrátilo z Blízkého východu asi 1500 až 1800 vycvičených bojovníků, hrozba je proto značná, ovšem ne všichni z těchto lidí jsou schopni atentáty uskutečnit.

Uzavřené okolí místa útoku v bavorském Ansbachu
Zdroj: Michaela Rehle/Reuters

„Jsou to slova pro domácí politickou scénu,“ okomentoval Ficovo tvrzení hlavní analytik think-tanku Evropské hodnoty Jan Kovář, který připomněl, že premiér tuto rétoriku používá dlouhodobě. Podle něj do budoucna poroste počet extremistických stran.

V Evropě se pohybuje kolem 300 tisíc migrantů, o jejichž původu a úmyslech nikdo nic neví, varoval dále Fico s odvoláním na bezpečnostní odborníky. Většina z nich je podle slovenského premiéra v Německu.

Fico rovněž varoval, že riziko teroristických útoků je velmi vysoké. Požádal proto Slovenskou informační službu (SIS), aby kvůli teroristické hrozbě spolupracovala v nejvyšší možné míře se zahraničními partnery.

„Dnes máme co do činění s individuálními pachateli, kteří využili migraci k přechodu do Evropy a mohou být úspěšnější než organizované skupiny,“ řekl. „Věřím, že kroky, které jsme učinili v oblasti migrace, u nás snižují riziko útoků, jaké vidíme v zahraničí,“ uvedl slovenský premiér. Povahu přijatých opatření ale neupřesnil.

Analytik: Ficova rétorika o uprchlících odpovídá dlouhodobému diskurzu (zdroj: ČT24)

Nedávné útoky se dotkly Francie i Německa

Evropa zažila v posledním roce nebývalé množství atentátů. Po listopadové sérii útoků v Paříži a březnových atentátech v Bruselu se nejnovější incidenty odehrály znovu ve Francii, ale nově i v Německu.

Dvojice radikálů hlásících se k Islámskému státu vtrhla v úterý 26. července do kostela v severofrancouzském Saint-Étienne-du-Rouvray během dopolední mše, držela v zajetí šest lidí a poté zavraždila šestaosmdesátiletého kněze.

Čtrnáctého července zabil 31letý muž tuniského původu 84 lidí na promenádě v Nice, když do nich najížděl kamionem. Útočník zřejmě trpěl psychickými problémy, k akci se rovněž přihlásil Islámský stát.

  • pondělí 18. července: Osmnáctiletý Afghánec napadl nožem a sekerou cestující ve vlaku do Würzburgu a pět lidí zranil. Policie ho zastřelila.
  • pátek 22. července: Němec íránského původu zastřelil devět lidí v oblasti mnichovského obchodního střediska Olympia. Následně se sám zabil.
  • neděle 24. července: Odmítnutý syrský žadatel o azyl odpálil výbušninu v batohu u vstupu na hudební festival v bavorském městečku Ansbach. Zranil 15 lidí a sebe zabil. Tento útok, k němuž se přihlásila teroristická skupina Islámský stát, byl prvním pumovým sebevražedným atentátem v Německu.
  • pondělí 19. prosince: Stoupenec IS najel s nákladním vozem do davu na jednom z vánočních trhů v Berlíně. Zabil jedenáct lidí včetně jedné Češky. Jeho dvanáctou obětí byl původní řidič uneseného polského kamionu. Tunisana Anise Amriho policie později dopadla a zastřelila poblíž italského Milána.