Europol: V EU jsou stovky potenciálních teroristů, mezi uprchlíky se ale neukrývají

V Evropské unii je několik set potenciálních islamistických teroristů – převážně navrátilců ze Sýrie. Německému deníku Neue Osnabrücker Zeitung to sdělil evropský policejní úřad Europol. Podle něj ale nejsou žádné důkazy o tom, že by se teroristé systematicky ukrývali mezi uprchlíky, kteří do Evropy míří.

Podle odhadu Europolu odešlo z EU na Blízký východ zhruba 5000 lidí, kteří chtěli bojovat v Sýrii a v Iráku v řadách teroristické skupiny Islámský stát. Asi 1500 až 1800 z nich se do Evropy vrátilo.

„Mnoho z nich (navrátilců) nemá záměr ani schopnosti provést teroristické útoky. Přesto zbývají stovky potenciálních teroristů, kteří představují hrozbu pro bezpečnost Evropy,“ uvedl Europol.

Evropský úřad proto podporuje národní policejní úřady v tom, aby navrátilce ze Sýrie důsledně sledovaly. Je však přesvědčen, že se teroristé při pokusu proniknout na evropskou půdu nemaskují za uprchlíky.

„Členové teroristických skupin nebo vracející se zahraniční bojovníci s evropským pasem zpravidla cestují do EU s pravým nebo zfalšovaným pasem. Nespoléhají se na převaděčské bandy, které dopravují běžence,“ uvedl Europol.