Policie zadržela kvůli útoku v Nice další dvě osoby

Policie zadržela ráno v Nice muže a ženu v souvislosti se čtvrtečním útokem na promenádě. Čtyři dříve zadržení lidé zůstávají nadále ve vazbě, bývalá manželka útočníka již byla propuštěna. K atentátu, který měl na svědomí 31letý muž zřejmě s psychickými problémy, se přihlásil takzvaný Islámský stát. Policie útočníkovo napojení na islamisty stále prošetřuje.

Jednatřicetiletý Mohamed Lahouaiej Bouhlel překonal ve čtvrtek pozdě večer bezpečnostní bariéru a s 19tunovým kamionem najel na pobřežní promenádě do zóny vyhrazené pouze pěším, kteří se přišli podívat na tradiční ohňostroj. Zabil nejméně 84 lidí a přes 200 dalších zranil. Hospitalizováno zůstává ještě 85 osob.

Policie atentátníka zastřelila. Teroristická organizace Islámský stát ho označila za svého vojáka. Někteří ze stovek svědků, které už policie v souvislosti s atentátem vyslechla, podle zdroje AFP poukázali na zbožnost pachatele. Do té doby se Bouhlel jevil spíše jako duševně vyšinutý muž, neznámý francouzským zpravodajským službám. Jeho otec prohlásil, že syn „neměl žádný vztah k náboženství“.

Podobizna útočníka z Nice
Zdroj: ČTK/AFP

Před útokem poslal peníze příbuzným, sháněl se po zbraních

Zdroj blízký vyšetřování AFP řekl, že Bouhlel si už dva dny před čtvrtečním masakrem projížděl v kamionu trasu plánovaného útoku.Média také informují, že si Bouhlel v týdnu před činem vybral všechny peníze ze svého konta. Den před útokem v Nice prodal i své auto a nejbližším lidem ze svého okolí se přiznal k radikalizaci.

Rozkrývání masakru v Nice: Chladné plány i možný komplic (zdroj: ČT24)

Bouhlelův bratr v rozhovoru zveřejněném v britském bulvárním listu Daily Mail řekl, že atentátník ve dnech před dramatem v Nice poslal své rodině v Tunisku kolem 100 tisíc eur (asi 2,7 milionu korun). Podle bratra tak udělal „ilegálním způsobem, když je poslal po známých, kteří se vraceli do Tuniska“.

Podle francouzské zpravodajské televize BFMTV uvedla, že v útočníkově mobilu se našla sms zpráva „Přivez víc zbraní“. Adresát zprávy je jedním z mužů, kteří jsou ve vazbě, dodala televize. Místní list Nice-Matin napsal, že v mobilu se našla také zpráva „Je to dobré, mám materiál“. Tento vzkaz policisty přivedl do bytu v centru města, který důkladně prohledali, ale nenašli tam zbraně, ani výbušniny, píše Nice-Matin.

Mezitím ve Francii propukla polemika mezi představiteli místní samosprávy a státu ohledně zabezpečení oslav státního svátku, během nichž se masakr na pobřežní promenádě v Nice odehrál.

Prezident samosprávy kraje Provence-Alpes Côte d'Azur Christian Estrosi během sobotní obhlídky Nice zpochybnil dostatečné zabezpečení ze strany státu. Kritizoval nízké nasazení státní policie i reakci jejích příslušníků poté, co kamion překonal bezpečnostní bariéru. Cazeneuve však namítl, že státní policie koordinovala své nasazení s radnicí, přičemž před oslavami žádné námitky vzneseny nebyly.

Policie navýšila stav o 12 tisíc mužů z rezerv

Později ministr oznámil, že země posílí přítomnost bezpečnostních složek na svém území a povolá 12 tisíc mužů z takzvaných operačních rezerv. Francouzské dobrovolníky vybídl, aby se k těmto rezervám připojili. V současnosti je podle tamního ministerstva vnitra mobilizováno kolem sto tisíc příslušníků armády a policie.

Policejní hlídky na promenádě v Nice po zdejším teroristickém útoku v červenci 2016
Zdroj: Reuters

FRANCIE VE ZBRANI

Mobilizováno je:

  • 53 tisíc policistů
  • 36 tisíc strážníků
  • 10 tisíc vojáků
  • Operační rezervy - 9000 strážníků a 3000 příslušníků policie

Nábřežní promenáda v Nice se pomalu navrací k běžnému životu, částečně byla obnovena doprava. Na místě masakru se vrší květiny, svíčky a další projevy piety. Veřejnosti se promenáda znovu otevře v pondělí. Ve Francii v sobotu začal třídenní státní smutek.

K útoku došlo v den, kdy prezident Francois Hollande oznámil, že v zemi k 26. červenci skončí výjimečný stav vyhlášený po loňských útocích v Paříži. Po událostech v Nice chce Hollande výjimečný stav prodloužit o čtvrt roku. Obě komory parlamentu projednají návrh ve středu a ve čtvrtek.

Nice se na hrozbu připravovalo měsíce

Jak upozornil francouzský deník Le Monde, Nice se posledních několik měsíců aktivně připravovalo na možný atentát. Ani veškerá bezpečnostní opatření ale masakru nezabránila. První zkouška přišla již s únorovým karnevalem, který bývá třetí nejnavštěvovanější po karnevalech v Riu de Janeiro a v Benátkách.

Karneval s milionem očekávaných návštěvníků posloužil jako první velký test. Město se podle policejního ředitele Marcela Authiera dočkalo výrazných bezpečnostních posil v podobě 400 městských strážníků a 1400 příslušníků státních bezpečnostních sil. Nasazeni byli i pyrotechnici a psi vycvičení pro odhalování výbušnin. S 15 pouličními kamerami na kilometr čtvereční se Nice stalo jedním z nejsledovanějších měst ve Francii.

Největší teroristické útoky na Francii za poslední rok
Zdroj: AFP/ČT24

Cvičení předcházelo i fotbalovému Euru: 8. března se na něm podílela i elitní protiteroristická jednotka GIGN. Bezpečnostní síly a záchranáři se měli vypořádat s každou eventualitou, včetně té nejhorší, kterou tehdy představoval příliv zraněných z útoku na stadionu.

Opatření pro filmový festival v Cannes počítala se zřízením velitelství vybaveného spojovacími prostředky a počítačovou sítí, schopnými odolat hackerským útokům. Zvláštní pozornost se věnovala možným hrozbám z moře. Veškeré zakotvené lodě musely být zkontrolovány. Tato námořní zabezpečení obsahovala doporučení z bezpečnostního auditu, objednaného starostou Cannes Davidem Lisnardem po listopadových atentátech.

  • Ve čtvrtek kolem 23. hodiny vjel útočník kamionem do davu lidí, kteří na Anglické promenádě v Nice sledovali ohňostroj u příležitosti výročí pádu Bastily. Útok nepřežilo 84 lidí, 50 dalších je ve vážném stavu. Zraněno bylo celkem 202 lidí. Mezi mrtvými je 10 dětí.
  • Podle dostupných informací byl při incidentu lehce zraněn také jeden Čech.
  • Útočil 31letý obyvatel Nice narozený v Tunisku. Jde o Mohameda Lahouaieje Bouhlela. Policie jej vedla ve svých záznamech v souvislosti s loupežemi a násilnostmi. V hledáčku tajných služeb kvůli podezření z terorismu nebyl.
  • Podle známých nevykazoval nikdy známky fanatismu, očima expertů ale mohlo k radikalizaci dojít velmi rychle. Jeho blízcí poukazovali na psychické problémy Bouhlela.
  • Pachatel během zběsilé jízdy po promenádě (podle médií urazil až dva kilometry) zároveň střílel do prchajících lidí. Policie jej následně zastřelila.
  • K útoku se v sobotu přihlásilo hnutí Islámský stát. Možné napojení na teroristy ale policie stále prošetřuje. Dosud zadržela sedm lidí. Výjimečný stav v zemi bude zřejmě prodloužen až do konce října. Francie také vyhlásila tři dny smutku.