Země G20 mají obavy z brexitu, chtějí posílit mezinárodní obchod

Zástupci největších světových ekonomik se na jednání G20 shodli na společné podpoře hospodářského růstu a lepším využití obchodních vazeb. Každá země by tak podle nich mohla z mezinárodního obchodu více profitovat.

Ministři financí a guvernéři centrálních bank spolu jednali v čínském Čcheng-tu. Jejich zasedání dominovaly především dopady nedávného referenda o vystoupení Británie z EU a ve světle nominování Donalda Trumpa republikánským prezidentským kandidátem také obavy z rostoucího protekcionismu.

Nový britský ministr financí Philip Hammond uvedl, že nejistota kolem takzvaného brexitu začne odeznívat, až Británie nastíní vizi budoucích vztahů se zbytkem Evropy, což by podle něj mělo být do konce roku. Hammond však připustil, že zatímco se bude vyjednávat, mohou být světové trhy více rozkolísané.

„Pokud naši evropští partneři zareagují na naše návrhy pozitivně, a to bude pochopitelně předmětem jednání, pak bychom snad koncem roku mohli říct, že už si víc rozumíme, pokud jde o to, kam hodláme dál směřovat,“ uvedl Hammond v prohlášení k novinářům. „Myslím si, že to pak vyšle ujištění podnikatelské komunitě i trhům,“ dodal.

G20: Světová ekonomika roste méně, než bychom chtěli

Komuniké, které shromáždění po dvoudenním jednání přijalo, uvádí, že brexit zvýšil v globální ekonomice nejistotu. Světová ekonomika se přitom podle dokumentu už nyní potýká se „slabším růstem, než je žádoucí“. Členové G20 jsou však připraveni případné dopady ekonomického a finančního rázu řešit.

„Činíme kroky k tomu, abychom zajistili důvěru a podpořili růst. Ve světle posledního vývoje potvrzujeme naše odhodlání použít všech politických nástrojů – měnových, fiskálních i strukturálních – individuálně i kolektivně, abychom společně dosáhli cíle mít silný, udržitelný, vyrovnaný a společný růst,“ píše se v dokumentu.

  • Skupina G20 má pouze konzultativní charakter, sestává z 19 států, dvacátým členem je Evropská unie. Od roku 2008 se skupina setkává jednou za šest měsíců, pravidelně se schází ministři financí a guvernéři centrálních bank, ale také předsedové vlád či hlavy států. Dohromady tvoří ekonomiky G20 85 procent světového hrubého domácího produktu, 80 procent mezinárodního obchodu a dvě třetiny světové populace.

Mezinárodní měnový fond tento týden ve svém aktualizovaném ekonomickém výhledu zhoršil předpokládaný růst globální ekonomiky právě kvůli dopadům brexitu.