Nálety v Sýrii zasáhly čtyři nemocnice, v jedné zemřel novorozenec

Čtyři nemocnice se v sobotu a v noci na neděli staly terčem náletů v syrském Aleppu, v jedné z nich zahynulo dvoudenní dítě. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na místní lékaře. V Aleppu probíhají intenzivní boje mezi syrskou armádou a povstalci, podle OSN hrozí kvůli přerušené dopravní trase hlad až 200 tisícům lidí. Syrská vláda ovšem dala najevo, že je připravena k novým jednáním s opozicí.

Bombardované nemocnice jsou ve východní části Aleppa, která je pod kontrolou povstalců. Jedna z nich se stala terčem dvou útoků, dvoudenní dítě bylo jedinou obětí. Bomby na nemocnici dopadly v jednu hodinu ráno a dítěti byl přerušen přísun kyslíku. „Doktoři křičeli na kolegy, aby se šli schovat, a snažili se to dítě ochránit,“ sdělili AFP lékaři ze syrského Sdružení nezávislých lékařů (IDA).

Sdružení také oznámilo, že nemocnice, které v poničeném městě provozovalo, budou uzavřené „v důsledku narůstající série vzdušných útoků syrských a ruských válečných letadel proti zdravotnickým zařízením v Aleppu“. 

Při náletech jsou podle zdravotníků zasahovány nemocnice, kanalizace, sklady, stanoviště sanitek, veřejné i soukromé budovy. Šéfka delegace Mezinárodního výboru Červeného kříže v Sýrii Marianne Gasserová vyzvala bojující strany a všechny, kteří na ně mají vliv, aby porušování práv a ochrany civilistů zastavili.

Vláda chce pokračovat v rozhovorech

Navzdory tvrdým bojům dala syrská vláda najevo, že je připravena pokračovat v mírových rozhovorech s opozicí. „Sýrie je připravena pokračovat v syrsko-syrském dialogu bez jakýchkoli podmínek,“ oznámilo syrské ministerstvo zahraničí prostřednictvím státní agentury SANA.

Právě zostření bojů v Aleppu narušilo předchozí kolo jednání, které probíhalo na jaře. Ve městě sice krátce platilo příměří, boje ale brzy znovu vypukly.