Ozbrojenci v Jerevanu propustili poslední rukojmí

Poslední čtveřice rukojmích, kterou zadržovali ozbrojenci na policejní stanici v arménském Jerevanu, je na svobodě. Skupina, která budovu obsadila, je propustila výměnou za možnost vystoupit v médiích. Stanice stále zůtává v její moci a na jejích požadavcích ozbrojenců se nic nemění – žádají propuštění opozičního předáka Žirajra Sefiljana a demisi prezidenta Serže Sargsjana.

Po týdnu zadržování propustili ozbrojenci poslední rukojmí, které vzali při přepadení jerevanské policejní stanice. „Všichni (rukojmí) byli osvobozeni,“ řekl mluvčí bezpečnostní rady agentuře Interfax. Mezi čtveřicí, která byla v zajetí nejdéle, je i druhý nejvýše postavený muž arménského policejního sboru Vardan Jegiazarjan a zástupce náčelníka jerevanské policie Valerij Osipjan.

Své rukojmí však nepropustili ozbrojenci zcela zdarma. Žádali o vystoupení v médiích. V prohlášení pak kritizovali politické poměry, korupci v zemi a dominanci vládnoucí Republikánské strany Arménie (HHK).  „Státní instituce tu nefungují. Není možné pokračovat touto cestou,“ řekl jeden z útočníků Varužan Avetisjan. Ozbrojenci také zdůraznili, že se nemíní vzdát: „Toto je centrum svobodné Arménie a my chceme, aby se tato atmosféra rozšířila na na celou zemi.“

Při útoku na policejní stanici v Jerevanu padl jeden policista, další čtyři utrpěli zranění. Ozbrojenci poté vzali rukomí a požadovali osvobození opozičního předáka Žirajra Sefiljana, demisi prezidenta Serže Sargsjana a vytvoření nové vlády.

Sefiljan, k němuž se útočníci hlásí, stojí v čele opoziční skupiny, která podle analytiků nemá v zemi příliš velkou podporu. Bývalý vojenský velitel byl v červnu zadržen za nezákonné držení zbraní a podněcování nestability. Zadržen byl i loni kvůli údajnému pokusu o státní převrat, ale byl osvobozen. Déle než rok byl však vězněn v minulém desetiletí.