Německo patří mezi cíle teroristů, riziko je velké, uvedl ministr vnitra

Německo podle ministra vnitra Thomase de Maizièra patří mezi cíle mezinárodního terorismu a riziko útoku je podle něj velké bez ohledu na příchod statisíců běženců v uplynulém roce. Ministr vystoupil dva dny po útoku sedmnáctiletého migranta, který se hlásil ke skupině Islámský stát (IS), na cestující v bavorském vlaku. Útočník v Německu žádal o azyl.

„Stejně jako několik zemí EU, stejně jako EU jako celek je i Německo v oblasti cílů mezinárodního terorismu. Situace je vážná,“ řekl de Maizière. Riziko podle něj panuje i přesto, že Německo v uplynulém roce přijalo řadu opatření, která mají zlepšit bezpečnost v zemi.

„Nelze říct, že neexistuje žádná spojitost mezi uprchlíky a terorismem, ale nebezpečí bylo velké už dříve a velké zůstává, bez ohledu na otázku uprchlíků,“ podotkl ministr.

obrázek
Zdroj: ČT24

Loni do Německa přišlo přes milion uprchlíků

Do Německa loni přišlo zhruba 1,1 milionu migrantů, velká část z nich byla ze Sýrie a z Afghánistánu. Populistická strana Alternativa pro Německo (AfD) tvrdí, že imigrace zvyšuje teroristickou hrozbu.

Podle de Maizièra se musí muslimské komunity v Německu postarat o to, aby se imigranti integrovali do společnosti a aby nepodléhali radikálním názorům. „Potřebujeme aktivní spolupráci muslimů, kteří mezi námi žijí, a to včetně komunit v mešitách. I oni musí přispět k integraci běženců, k prevenci a k tomu, aby proces radikalizace byl odhalen v raných fázích,“ řekl ministr.

Migranti s německou a řeckou vlajkou
Zdroj: Alexandros Avramidis/Reuters

Útočník z bavorského vlaku loni v červnu při příchodu do Německa uvedl, že pochází z Afghánistánu. Podle televize ZDF ale vyšetřovatelé nevylučují ani jeho pákistánský původ. Ve videu, kde se přihlásil k IS, používal slovní obraty typické pro pákistánský dialekt paštunštiny. Paštunsky se mluví jak v Afghánistánu, tak v části Pákistánu.

Zpravodaj ČRo Pavel Polák k bezpečnostním opatřením v Německu (zdroj: ČT24)