IS zveřejnil video útočníka z bavorského vlaku. Je zřejmě pravé

Radikální organizace Islámský stát zveřejnila video, na kterém má být mladý Afghánec, který v pondělí večer zaútočil ve vlaku nedaleko bavorského Würzburgu sekyrou a nožem na cestující. Pět lidí skončilo s těžkým zraněním v nemocnici. Islamisté se po několika hodinách přihlásili k zodpovědnosti za útok. Šéf úřadu kancléřky Merkelové řekl v televizi ZDF, že nahrávka je patrně pravá. Podle něj je třeba prověřit, nakolik byla organizace do útoku skutečně zapojena.

V klipu zveřejněném Islámským státem hovoří údajně 17letý Afghánec s nožem v ruce o útocích západní koalice na pozice islamistů a o nadcházející pomstě. „Jsem vojákem chalífátu. Povedu v Německu útoky. Čas nadešel,“ říká v nahrávce mladík, jenž se podle IS jmenuje Muhammad Riyad.

Němečtí vyšetřovatelé přitom dosud zdůrazňovali, že neexistuje žádné přímé pojítko mezi džihádisty a mladým Afgháncem, který do Německa přišel jako uprchlík. Při prohlídce jeho pokoje přitom našli poznámkový blok s nakreslenou vlajkou Islámského státu a náboženskými texty. 

IS se přihlásil k zodpovědnosti za čin po několika hodinách. „Pachatel útoku v Německu byl jedním z bojovníků Islámského státu. Operaci provedl v reakci na výzvu útočit v zemích koalice bojujících proti IS,“ napsali islamisté ve svém prohlášení zveřejněném agenturou Amak.

17letý Afghánec útočil v regionálním vlaku v Bavorsku
Zdroj: ČTK/AP/Karl-Josef Hildenbrand

Útočník napsal otci dopis na rozloučenou

Větší jasno do vyšetřování by mohl vnést i dopis v paštunštině, který policisté našli mezi útočníkovými věcmi. Podle bavorského ministra vnitra Joachima Herrmanna by mohl právě tento text odhalit, zda se Afghánec radikalizoval sám. Jde o dopis na rozloučenou, který mladík adresoval svému otci v Afghánistánu, kde paštunsky hovoří asi 60 procent obyvatel.

„Nyní se za mě modlete, abych se pomstil na nevěřících, a modlete se, abych přišel do nebe,“ píše se v dopise. K rozhodnutí útočit jej mohlo vést i to, že se minulou sobotu dozvěděl o smrti svého přítele v Afghánistánu.

Herrmann už dříve oznámil, že 17letý mladík přišel do Německa jako běženec bez doprovodu rodičů. Registroval se 30. června 2015 v Pasově a v zemi pobýval legálně. Nyní už asi dva týdny žil v pěstounské rodině v Ochsenfurtu, jižně od Würzburgu. Rodina dva dny před činem zaznamenala změny v jeho chování. Podle státního zástupce to byla ale příliš krátká doba na to, aby se útoku dalo zabránit.

Podle údajů bavorského ministerstva sociálních věcí navštěvoval kurz, po kterém mohl získat výuční list. Byl věřícím muslimem, pravidelně chodil do mešity, ale žádný velký náboženský zápal neprojevoval. Až do pondělního útoku jej neměla německá policie ani zpravodajské služby v záznamech.

Terčem jeho útoku se stala čínská rodina z Hongkongu. Podle listu South China Morning Post napadl Afghánec otce rodiny, matku a dceru s jejím přítelem. Dva zranění zůstávají nadále v kritickém stavu. Podle ministra Herrmanna ale nejsou indicie, že by se útočník na čínské turisty záměrně zaměřil, podle všeho byli náhodnými oběťmi.

Incident se stal v pondělí ve čtvrt na deset večer v regionálním vlaku jedoucím z Treuchtlingenu do Würzburgu. Útočník cestující náhle napadl mezi stanicemi Ochsenfurt a Würzburg-Heidingsfeld. Podle svědků měl při ataku volat „Allahu Akbar“ (arabsky „Bůh je velký“).

Po útoku zatáhl jeden z cestujících za záchrannou brzdu a souprava zastavila u Heidingsfeldu. Afghánec z vlaku utekl. Zvláštní zásahové komando, které dorazilo z Würzburgu, se prchajícího mladíka pokusilo zastavit. Ten však na policisty zaútočil, proto jej příslušníci v sebeobraně zastřelili.

Ani při nejlepších opatřeních podobným útokům nezabráníme

Incident zřejmě ještě více prohloubí obavy z útoků takzvaných osamělých vlků a vytvoří další tlak na kancléřku Angelu Merkelovou, která loni v zemi přijala stovky tisíc uprchlíků.

Ministr Herrmann nicméně upozornil, že tento čin nesmí zvednout vlnu nevraživosti vůči běžencům. Požádal také občany, aby byli více ostražití a veškeré podezřelé okolnosti okamžitě hlásili úřadům: „Hrozba tu existuje,“ připustil.

„Ani ten nejlepší bezpečnostní koncept nezaručí, že předejdeme tak strašnému útoku, jako byl ten včerejší,“ přiznal ministr. Přesto do ulic vyšle více policistů.