Útočník z bavorského vlaku se za Afghánce možná jen vydával, aby mohl zůstat v Německu

Vyšetřovatelé mají pochybnosti o tom, zda útočník, který ve vlaku v Bavorsku zranil v pondělí pět lidí, skutečně pocházel z Afghánistánu, jak uvedl při příchodu do Německa jako žadatel o azyl. S odvoláním na své zdroje o tom informovala televize ZDF s tím, že jeho původ mohl být pákistánský. Bavorské ministerstvo vnitra mezitím potvrdilo pravost videa, na kterém 17letý útočník slibuje odvetu nevěřícím. V úterý jej zveřejnil Islámský stát.

Mladík na nahrávce ohlašuje, že spáchá teroristický čin. Hovoří sice paštunsky, což je úřední jazyk v Afghánistánu, používá však obraty běžné v Pákistánu, jehož část obyvatel tímto jazykem rovněž mluví.

Pákistánské varianty jsou pak patrné především u slov jako sebevražda, vláda, armáda či muslimové. O pákistánské výslovnosti paštunštiny jsou podle ZDF přesvědčeni i jazykoví odborníci, kteří záznam prověřovali. Policisté při domovní prohlídce u mladíka navíc nalezli neupřesněný pákistánský dokument.

Vyšetřovatelé proto nevylučují, že se útočník vydával za Afghánce, aby v Německu zvýšil svou šanci na přiznání uprchlického statusu.

Motiv stále neznámý

Proti tomuto tvrzení naopak hraje informace, podle které měl útočník požádat německé úřady o sloučení rodiny, která je v Afghánistánu. Spolkový ministr vnitra Thomas de Maizier zatím vychází z toho, že útočníkem byl afghánský uprchlík. Afghánský původ by podle něj ukazoval na možný motiv, kterým mohla být smrt útočníkova přítele v Afghánistánu.

„Pozadí zločinu musí být ještě objasněno. Je to možná případ, který se nachází na hranici mezi terorismem a masakrem, za kterým stojí vyšinutí útočníci,“  dodal de Maiziere.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle televize ZDF vyšetřovatelé prověřují také verzi, že se útočník radikalizoval už před delší dobou a dařilo se mu to tajit. Třetí variantou je, že do Německa cestoval záměrně, aby zde útok spáchal. To se ale policii zdá jako nepravděpodobné.

Na videu se muž přihlásil k radikálnímu hnutí Islámský stát, IS tento záznam zveřejnil prostřednictvím své agentury Amak. Islamisté zároveň uvedli, že útočník byl jejich bojovníkem.

„Je absolutně jisté, že video je autentické. Opatrovníci tohoto běžence jej identifikovali na základě toho, že je snímek natočen v jejich bytě, v pokoji, ve kterém bydlel,“ uvedl bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann.

Mladík v pondělí večer ve vlaku jedoucím do Würzburgu sekyrou a nožem vážně zranil čtyři členy rodiny z Hongkongu, dva zranění nadále zůstávají v ohrožení života. Při útěku z vlaku lehce zranil ještě chodkyni. Policie při zásahu útočníka zastřelila.

Ministr: Potřebujeme víc bezpečnostních kamer

V souvislosti s pondělním útokem chce ministr de Maiziere zpřísnit bezpečnostní opatření v zemi. Kromě jiného vyzval ke zvýšení počtu bezpečnostních kamer, posílení početního stavu policie a lepší ochraně policistů. „Záruka ale přesto neexistuje,“ uznal de Maiziere. Zároveň uvedl, že riziko útoků v Německu je vysoké.

Po větších bezpečnostních opatřeních volají i policejní a železničářské odbory. Šéf policejních odborů Rainer Wendt navrhl, aby dráhy investovaly do kamerových systémů na nádražích a ve vlacích. Uvítal by také zřízení vlakové obdoby takzvaných leteckých maršálů, kteří ozbrojeni a v utajení dbají o bezpečnost na některých letech.

Zpravodaj ČRo Pavel Polák k bezpečnostním opatřením v Německu (zdroj: ČT24)