Svět vyzývá Turecko ke klidu a respektování demokraticky zvolené vlády

Spojené státy vyzvaly k podpoře demokraticky zvolené turecké vlády. Vyplývá to z prohlášení, kterým Bílý dům reagoval na zprávy o pokusu o vojenský převrat v Turecku. Znepokojena je ohledně dění v Turecku i Moskva, Kreml už dal ruským úřadům pokyn, aby při nejbližší příležitosti pomohly ruským občanům vrátit se do vlasti.

Americký prezident Barack Obama vyzval obě strany tureckého konfliktu k podpoře demokraticky zvolené vlády a zdrženlivosti. Znepřátelené strany se mají vyvarovat jakéhokoliv násilí a krveprolití.

Obama o situaci telefonicky jednal s ministrem zahraničí Johnem Kerrym, který končí návštěvu Moskvy. Kerry podle agentury Reuters podpořil svého tureckého kolegu a telefonicky jej ujistil o „absolutní podpoře turecké demokraticky zvolené civilní vlády a demokratických institucí“.

Podle agentury AP šéf americké diplomacie rovněž zdůraznil, že jeho ministerstvo se soustředí na zajištění bezpečnosti amerických občanů, kteří se nyní nacházejí v Turecku.

Moskva si přeje návrat Turecka na cestu pořádku a stability

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov během noční tiskové konference prohlásil, že prezident Vladimir Putin je o vývoji v Turecku průběžně informován. Události se odehrávají příliš rychle, než aby bylo možné se zorientovat, co se děje, nicméně Rusko je vývojem znepokojeno a přeje si, aby se Turecko vrátilo na cestu stability a pořádku, a to zákonným způsobem, poznamenal Peskov.

Bez ohledu na to, kdo je nyní v Turecku u moci, má zodpovědnost za zajištění bezpečnosti ruských občanů, zdůraznil mluvčí Kremlu.

Mezi Moskvou a Ankarou panovalo v posledních měsících napětí poté, co loni v listopadu Turci poblíž turecko-syrských hranic sestřelili ruské letadlo. Obnovu pošramocených vztahů umožnil až minulý měsíc omluvný dopis prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Rusko pak v rychlém sledu rozhodlo o postupném rušení protitureckých sankcí, včetně těch, které se týkaly turistiky. Turecko pro Rusy dlouhodobě představuje oblíbený turistický cíl a minulou sobotu po devíti měsících přistál v tureckém přímořském letovisku Antalya první charterový let z Ruska.

K respektování demokratického pořádku v Turecku vyzvalo i Německo. „Musí být učiněno vše, aby byly ochráněny lidské životy,“ uvedl mluvčí německé kancléřky Steffen Seibert.

Předseda Evropské rady Donald Tusk během summitu v Mongolsku vyzval Turecko k rychlému návratu k ústavnímu pořádku. „Turecko je klíčovým partnerem Evropské unie. EU plně podporuje demokraticky zvolenou vládu, instituce země a vládu práva,“ ujistil Tusk na setkání evropských a asijských zemí v Ulánbátaru.

Ke klidu vyzval i generální tajemník OSN Pan Ki-mun.