Kerry: Snahy o diplomatické řešení syrské krize nebudou věčné

Bez jasných a brzkých kroků nemohou diplomatické snahy o řešení syrského konfliktu pokračovat věčně. Řekl to americký ministr zahraničí John Kerry během čtvrtečního jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Moskvě. Vedle syrské krize jednali státníci i o Ukrajině či o budoucnosti vzájemných vztahů obou zemí, jejichž pohled na oba zmíněné konflikty se značně liší.

Diskuze s Vladimirem Putinem byla „velmi upřímná a podstatná“, uvedl Kerry. Během tříhodinového jednání s ruským prezidentem se s ním shodnul na potřebě zvýšit tlak na radikální islamisty, uvedlo americké ministerstvo zahraničí.

Obě země nejsou s postupem spolupráce svých ozbrojených sil v Sýrii spokojeny. Washington má Rusům zejména za zlé, že útočí na syrské protivládní povstalce, které USA podporují.

Krvavé střety v Sýrii pokračují navzdory několika vyhlášeným příměřím a Moskva a Washington se stále rozcházejí v názoru na to, jak postupovat dál. Kerry před cestou do Ruska poznamenal, že se chce s Putinem setkat, „aby viděl, zda lze nějakým způsobem významně pokročit“.

Jak oznámil Kreml, Kerry s Putinem přímo nediskutovali o vojenské spolupráci mezi Moskvou a Washingtonem v Sýrii. „Stále zůstává otevřených spousta otázek v souvislosti se skutečnou spoluprací při operacích v Sýrii,“ uvedl kremelský mluvčí Dmitrij Peskov.

Rusko vyslalo vojenský kontingent do Sýrie loni v září. V polovině letošního března prezident Putin oznámil, že se část jednotek ze země stáhne. Koalice v čele s USA podniká v Sýrii letecké údery již od srpna 2014.

Podle médií se Washington stále snaží Moskvu přesvědčit, aby přiměla syrského prezidenta Bašára Asada k zastavení útoků na umírněné povstalce, k ukončení náletů na civilní oblasti a k umožnění dodávek humanitární pomoci obklíčeným místům. Na druhé straně Američané nabízejí výraznější vojenskou spolupráci v boji proti Islámskému státu a dalším radikálním skupinám.

Kdy se obnoví syrské mírové rozhovory?

Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura zdůraznil, že klíčovou roli v tomto procesu hrají Rusko a Spojené státy a že nadcházející dny budou pro obnovení rozhovorů „rozhodující“.

„Je třeba mít dostatek podpory, aby zahájení třetího kola vyjednávání syrských stran mělo dobrou šanci na úspěch. Zamýšleným termínem těchto vyjednávání je srpen,“ prohlásil de Mistura.