Mayová a Thatcherová: Dvě ženy s podobným úkolem

Theresa Mayová se stala druhou ženou ve funkci britské ministerské předsedkyně. Srovnání se svou předchůdkyní, baronkou Margaret Thatcherovou, se těžko vyhne. Jejich politické kariéry se plynule vystřídaly – když Thatcherová z Downing Street 10 pomalu odcházela, Mayová začínala jako radní jedné z londýnských čtvrtí.

Lodičky Theresy Mayové
Zdroj: Suzanne Plunkett/Reuters

Thatcherová sbírala kabelky, Mayová má slabost pro boty – hlavně pro ty se zvířecím vzorem. I mimo oblast módy je toho spojuje hodně: předchozí úspěšná kariéra poslankyně a ministryně, jejich proevropská politika, tvrdohlavost a pověst ostré ženy.

Obě premiérky zdědily Británii v rozkladu. Při nástupu Thatcherové zemí zmítaly masivní protesty, ekonomika stagnovala. Británii se přezdívalo „Nemocná Evropy“. V případě Mayové se o referendem rozdělené zemi mluví spíš jako o evropské černé ovci. A tu má teď nová premiérka z krize i z Unie vyvést.

Horizont ČT24: Thatcherová versus Mayová (zdroj: ČT24)

Svým obdivem k Thatcherové se Theresa Mayová nikdy netajila. Sama se k ní ale nikdy nepřirovnávala. Kabinet hodlá vést jinak. Na rozdíl od své předchůdkyně v něm například nechce být jedinou ženou. Hned první den ve funkci to pojistila tím, že na své předchozí místo – do čela ministerstva vnitra – jmenovala Amber Ruddovou.

Margaret Thatcherová byla jedinečná politička, která tuhle zemi jako premiérka skvěle vylepšila. Já ale nejsem někdo, kdo by naslouchal hlasům ostatních v mé hlavě.
Theresa Mayová

V rozdílech někteří poukazují taky na trpělivost, ve které se Mayová spíš než Thatcherové podobá své německé protiváze, Angele Merkelové. Obě jsou konzervativní liberálky bez silné ideologie, obě mají otce faráře a manžela, který se straní kamer. A obě už několikrát zvolily taktiku vyčkávání, která jim prozatím vycházela.

„Theresa Mayová se neúčastnila kampaně o referendu. Margaret Thatcherová by nikdy stranou nestála,“ míní bývalý britský ministr kultury David Mellor.

Mayová tvrdí, že teď už stranou rozhodně stát nebude. Kabelkami do stolu jako Thatcherová zřejmě bouchat nebude, už teď se ale nechala slyšet, že při jednáních s Bruselem si rozhodně dupne.

Mayová slibuje lepší Británii pro všechny

Do Downing Street 10 přichází s důvěrou svých občanů. „Padesát jedna procent Britů podle posledního průzkumu věří, že Mayová uspěje. A dokonce 81 procent členů Konzervativní strany věří, že právě ona je tou pravou premiérkou pro tyto turbulentní časy,“ uvedla zpravodajka ČT v Londýně Katarína Sedláčková.

obrázek
Zdroj: ČT24

Thatcherová odcházela z úřadu se slzami v očích. Nikdo nedokázal britskou společnost rozdělit jako ona: jedni ji milovali, druzí nenáviděli. Jedni kvitovali její podporu podnikavých a úspěšných, druzí ji proklínali kvůli mizivému soucitu s nejslabšími vrstvami.

Na Buckinghamském paláci byla v den její smrti stažena vlajka na půl žerdi, světoví státníci posílali do Londýna ve velkém kondolence. Do ulic mnoha měst ale vyšly i skupinky slavících lidí se šampaňským v ruce a řada serverů musela kvůli urážkám a vulgaritám na adresu baronky uzavřít diskuse pod svými články.

Mayová hned při příchodu do sídla britských premiérů slíbila, že nebude pracovat jen pro hrstku privilegovaných a bohatých, ale vytvoří „lepší Británii“. Pro všechny.

Vydáno pod