KLDR hrozí USA odvetou za protiraketový štít, ukončila neformální komunikaci

KLDR pohrozila, že bude fyzicky reagovat na plány Spojených států a Jižní Koreje rozmístit na Korejském poloostrově vyspělý americký protiraketový štít THAAD. Ten by měl vyvážit hrozby severokorejské armády. Moderní systém THAAD ničí nepřátelské rakety asi minutu před zasažením předpokládaného cíle.

Spojené státy a Jižní Korea v pátek oznámily, že systém THAAD bude použit na obranu proti rostoucímu potenciálu KLDR v oblasti jaderných zbraní a balistických raket.

„Neochvějnou vůlí naší armády je provést nemilosrdný odvetný úder a proměnit (Jižní Koreu) v moře plamenů a hromadu popela, jakmile dostaneme příkaz jej uskutečnit,“ varovala severokorejská armáda v prohlášení.

KLDR poté oznámila, že ukončila neformální komunikaci s USA. Pchjongjang a Washington spolu doposud jednaly prostřednictvím diplomatického kanálu při OSN v New Yorku. Všechny záležitosti, včetně otázky dvou Američanů zadržovaných v Severní Koreji, bude KLDR řešit na základě (blíže nespecifikovaných) válečných zákonů, sdělila oficiální tisková agentura KCNA.

Podle jihokorejských médií by to mohlo znamenat, že Severní Korea bude udělovat vyšší tresty Američanům, které zatkne na svém území.

obrázek
Zdroj: ČT24

Odpověď Soulu na sebe nenechala dlouho čekat. „Severní Korea zvyšuje napětí na Korejském poloostrově, mezitím co kritizuje naše vojenské plány na umístění protiraketového štítu. Mluví o tom, že nás promění v moře popela. Pokud vytrvale ignoruje naše varování a chová se pořád stejně neopatrně, dočká se trestu od naší armády,“ konstatoval mluvčí jihokorejského ministerstva obrany Moon Sang-Gyun.

Záměr rozmístit systém THAAD v Jižní Koreji přišel krátce poté, co Spojené státy minulou středu poprvé vyhlásily individuální sankce proti severokorejskému vůdci Kim Čong-unovi a dalším deseti činitelům jeho represivního režimu.

Důvodem je podle amerického ministerstva zahraničí fakt, že Pchjongjang páchá krutosti na milionech lidí a uplatňuje mimosoudní popravy, mučení či nucené práce. KLDR označila americké sankce za „vyhlášení války“.

Sjezd vládnoucí strany v Pchjongjangu
Zdroj: Damir Sagolj/Reuters

Podle činitele jihokorejského ministerstva obrany je výběr lokality pro systém THAAD otázkou několika týdnů. Spojenci usilují o to, aby byl tento systém akceschopný do konce roku 2017. Proti rozmístění systému se kromě KLDR vyjádřila rovněž Čína.

Totalitní severokorejský režim často hrozí útoky na zájmy Spojených států a svého jižního souseda v Asii a v Tichomoří. Letos podnikl čtvrtý jaderný test a odpálil raketu dlouhého doletu, což vyústilo v nové, přísnější sankce Rady bezpečnosti OSN proti komunistické Severní Koreji. Následovala také série bilaterálních sankcí vůči KLDR.

Vydáno pod