Tchaj-wan zasáhl „dokonalý“ tajfun Nepartak. Dva mrtví, desítky zraněných

Události: Následky tajfunu Nepartak (zdroj: ČT24)

Jižní část Tchaj-wanu zasáhl tajfun Nepartak, který se k ostrovu přesunul během noci od severovýchodního pobřeží Filipín. V nárazech jej provázel vítr o rychlosti až 250 kilometrů v hodině. Živel si už vyžádal dva mrtvé a sedm desítek zraněných. Přes 15 tisíc lidí preventivně opustilo domovy. Místní letiště zrušila stovky leteckých spojů.

Bouře doprovázená prudkými lijáky způsobila výpadky elektrického proudu, které postihly skoro 430 tisíc domácností. Podle obyvatele Tchaj-tchungu silný vítr strhl ve městě střechy domů a porážel dopravní značky.

Kvůli bouři byla přerušena expresní železniční doprava. Zrušeno bylo 300 mezinárodních a více než 300 vnitrostátních letů.

Jedná se o největší tajfun za posledních šest let, který zasáhl Tchaj-wan, a na ostrově je zároveň vůbec první v letošním roce, a to díky neobvykle klidnému bouřkovému období. V intenzitě dosáhl nejvyšší, páté kategorie, po příchodu nad pevninu zeslábl.

Čína se připravuje na další deště

Ve formě tropické bouře by se měl přesunout v sobotních ranních hodinách nad pevninskou Čínu, kde už bylo preventivně evakuováno z pobřežních oblastí více než 4 tisíce lidí.

Země se přitom ještě vzpamatovává z rozsáhlých záplav, které zasáhly její střední a východní část. Způsobily je několikadenní prudké deště, které strhly hráze a zaplavily města a vesnice. Desítky lidí zemřely, další jsou pohřešovány.

Tajfun Nepartak na Filipínách
Zdroj: Erik De Castro/Reuters

Dokonalý, symetrický, hodnotí živel meteorologové

Tajfun se vytvořil nad Tichým oceánem jižně od ostrova Guam. Svým tvarem a velikostí je popisovaný jako ukázkový. „Díky optické symetrii o něm můžeme mluvit jako o dokonalém tajfunu,“ uvedl meteorolog Anthony Sagliani.