Fox byl vyřazen z pětky kandidátů na šéfa britských konzervativců. Nejvíce uspěla Mayová

Poslanci britské Konzervativní strany v prvním kole hlasování vyřadili z pětice kandidátů na předsedu a příštího premiéra exministra obrany Liama Foxe. Největší podporu získala v tajném hlasování ministryně vnitra Theresa Mayová, pro niž se vyslovila polovina zákonodárců – 165. Hlasování se jich zúčastnilo 329 z celkem 330. „Máme před sebou velký úkol: sjednotit stranu a celou zemi, abychom vyjednali pro odchod z EU ty nejlepší možné podmínky. Jsem jediný kandidát, který je schopen tyto úkoly jako předseda vlády splnit,“ uvedla Mayová.

Po dnešním večeru je jasné, že jsem jediná, kdo dokáže získat podporu napříč Konzervativní stranou.
Theresa Mayová

Na druhém místě za ní skončila náměstkyně ministryně energetiky Andrea Leadsomová s 66 hlasy. Až za Leadsomovou, kterou jako svou favoritku podpořil bývalý starosta Londýna a jeden z vůdců kampaně za odchod Británie z EU Boris Johnson, skončil ministr spravedlnosti Michael Gove. Pro něj se vyslovilo 48 poslanců.

Vyřazený Fox získal 16 hlasů, o 18 více si jich na předposlední pozici připsal ministr pro zaměstnanost a penzijní reformu Stephen Crabb. Ten se na základě hlasování rozhodl odstoupit a doporučit pro další volbu Mayovou.

Čtvrteční hlasování zúží výběr nového šéfa strany na dvě jména. Vůdce konzervativců poté zvolí během léta v korespondenčním hlasování 150 000 členů strany.

Vítěz by měl být oznámen 9. září. V křesle šéfa konzervativců a ve funkci premiéra pak nahradí Davida Camerona, který ohlásil svou rezignaci po oznámení výsledků referenda, v němž se navzdory jeho názoru rozhodlo o vystoupení Británie z Evropské unie.