Mexická policie podle AI brutálně týrá zatčené ženy

Mexická policie týrá a sexuálně zneužívá ženy, které byly zatčeny nebo pobývají ve vazbě. Tvrdí to zpráva organizace Amnesty International (AI). Organizace, která bojuje za lidská práva, k tomuto závěru došla na základě výpovědí stovky žen.

Třetina z dotazovaných žen uvedla, že je policisté znásilnili, další byly podrobeny sexuálnímu obtěžování a psychickému i fyzickému násilí, které zahrnovalo elektrické šoky do prsou, kopance do hlavy či břicha.

Mnoho žen, s nimiž AI hovořila, je stále bez soudu ve vězení. Jednou z nich je Tailyn Wangová, která byla zatčena v roce 2014, když byla v sedmém měsíci těhotenství. Po fyzickém a sexuálním zneužití ze strany policisty po zatčení potratila a bez lékařského ošetření byla převezena letecky do federální věznice.

„Dostala jen pár papírových utěrek. Když letadlo přistálo, její sedadlo bylo celé prosáklé krví,“ uvádí se ve zprávě AI. „Většina z žen podrobených tomuto násilí je mladá a z nižších příjmových skupin,“ tvrdí zpráva, podle níž je mnoho ze zatčených a uvězněných žen samoživitelkami. Diskriminaci ze strany policistů čelí tudíž i proto, že nesplňují některá očekávání, jako je žít v partnerském svazku. Násilí hrozí často i ženám bisexuálním a lesbickým.

Podle zprávy AI jsou ženy nejsnazším cílem pro to, aby mexické úřady prokázaly činnost v boji se zločinností a ve válce s drogovými gangy, která v posledních letech stála v Mexiku život desetitisíců lidí. „Zdá se, že policie je využívá k tomu, aby zlepšila statistiku a ukázala společnosti, že bezpečnostní složky mají výsledky,“ uvádí zpráva AI, kterou citují zahraniční agentury.

Mexická expertka spolupracující s AI Madeleine Penmanová týdeníku Newsweek řekla, že řada ze zatčených žen byla mučena a donucena přiznat se ke zločinu i ke spolupráci s drogovým kartelem.