Británie hledá nové místo v Evropě, kontinent je v šoku

Británie se ve čtvrtečním referendu rozhodla opustit Evropskou unii, poslala do výslužby premiéra a zasadila tvrdou ránu evropským integračním procesům. Skotové volají po novém referendu o nezávislosti, labouristé žádají hlavu svého šéfa. Evropa v šoku hledá cestu, jak se vyrovnat s nečekanou krizí, finanční trhy se po prvotním propadu začaly stabilizovat, stejně jako libra.

On-line přenos

Britské referendum

  • 17:13

    Stovky lidí se v Bratislavě zúčastnily pochodu a demonstrace "proti diktátu Bruselu a zastavení likvidace Evropy". Řečníci na mítinku ocenili rozhodnutí britských voličů, kteří se v referendu vyslovili pro vystoupení země z EU, a k uspořádání podobného plebiscitu vybídli i slovenskou vládu.

  • 16:44

    Hněv Londýňanů zažil v pátek dopoledne bývalý starosta a nejviditelnější tvář brexitu Boris Johnson, kterého zástup lidí vypískal, když odcházel ze svého domu v Islingtonu na severu Londýna.

  • 16:44

    "Jsem ohromená... Jsem smutný... Bojím se... Je to skvělé, jedeme dál," říkali lidé televizi BBC na trhu v Banbury v centrální Anglii, které těsně volilo odchod z EU.

Nacionalistické a protiimigrační strany v Nizozemsku, Dánsku, Švédsku, Francii a Řecku v reakci vyzvaly k referendům o členství v Unii, italské Hnutí pěti hvězd oznámilo, že bude dál usilovat o hlasování o euru.

Premiér David Cameron, který se v kampani před hlasováním angažoval ve prospěch zachování britského členství v evropském bloku, ráno reagoval oznámením, že bude rezignovat. Bývalý londýnský starosta, stoupenec brexitu a možný nástupce Camerona v čele vlády Boris Johnson řekl, že Londýn se nyní nemůže k Evropské unii obrátit zády

David Cameron po oznámení výsledků v referendu o brexitu oznámil svou rezignaci
Zdroj: Reuters

Skotští představitelé dali najevo, že budou usilovat o nové referendum o nezávislosti na Británii, které by jim umožnilo opětovné přistoupení k EU. Volání ke sjednocení s Irskou republikou zaznívá ze Severního Irska. Madrid oznámil, že bude usilovat o spoluvládu nad Gibraltarem, britským zámořským územím na jihu Pyrenejského poloostrova. 

Dvě členky britské opoziční Labouristické strany podaly návrh na hlasování o nedůvěře stranickému vůdci Jeremymu Corbynovi kvůli neuspokojivému vedení kampaně o brexitu. Lídr protievropské Strany nezávislosti Spojeného království Nigel Farage označil dnešek za „den britské nezávislosti“.

Podle šéfa Evropské rady Donalda Tuska jsou unijní lídři odhodláni udržet jednotu ostatních 27 států. Ministři zahraničí EU se v Lucemburku shodli na tom, že britská vláda by měla co nejdříve zahájit rozhovory o vystoupení své země z EU podle příslušného článku unijní smlouvy.

Evropská unie
Zdroj: Francois Lenoir/Reuters

Podle prezidenta Baracka Obamy USA respektují rozhodnutí Velké Británie odejít z Evropské unie. Prezident řekl, že Británie a EU zůstanou pro Spojené státy „nepostradatelnými partnery“.

Ruský prezident Vladimir Putin odmítl nedávné Cameronovo prohlášení, že z brexitu bude mít Moskva radost. Řekl, že nevěří, že brexit jakkoli ovlivní západní protiruské sankce.

Šéf summitů EU Tusk označil rozhodnutí britských voličů za „dramatický moment“ a prohlásil, že je na čase začít se „širší reflexí o budoucnosti naší Unie“. O proceduře britského odchodu se podle jeho návrhu má diskutovat už na summitu, který je svolaný na úterý a středu. Ve středu se zástupci EU sejdou k neformální schůzi už bez Camerona.

Český premiér Bohuslav Sobotka uvedl, že výsledek referenda není koncem světa, natož Unie, ale dává podnět ke změně Unie. „Ne proto, že Británie vystoupila, ale proto, že evropský projekt potřebuje mnohem silnější podporu občanů,“ uvedl Sobotka.

Prezident Miloš Zeman dal najevo zklamání z odchodu Británie, který bude mít podle něj na EU nepříjemný dopad, protože francouzsko-německý tandem nebude vyvážen britským  vlivem.

obrázek
Zdroj: ČT24

Libra v reakci na brexit klesla na nejnižší úroveň od roku 1985, později se ale stabilizovala. Euro k dolaru kleslo o čtyři procenta. Devizové trhy ale fungují přes počáteční šok vcelku dobře. Centrální banky skupiny největších světových ekonomik G7 zajišťují dostatečné množství peněz ke správnému fungování finančních trhů.

Světové ceny ropy poklesly kvůli brexitu o šest procent. Později sice pokles zmírnily, zůstaly ale hluboko pod psychologickou hranicí 50 dolarů za barel, nad kterou se vrátily koncem května poprvé po téměř sedmi měsících.

Padaly i akcie na evropských burzách, které zaznamenaly pokles až o deset procent. Americké akcie zahájily obchodování poklesem, ztráty na amerických burzách však jsou mnohem mírnější než předchozí propady na burzách v Asii a v Evropě.

Kurz libry se ve vztahu k dolaru propadá
Zdroj: Bloomberg