Kalifornské peklo: Na západě USA evakuovali stovky lidí

Stovky lidí musely opustit své domovy kvůli rozlehlým požárům na západě Spojených států. Kvůli horku a suchu ohně zachvátily část kalifornského pobřeží a venkovskou oblast státu Nové Mexiko. S živlem v oblasti bojuje víc než tisícovka hasičů.

Vedení města Santa Barbara nařídilo evakuaci lidí z téměř čtyř stovek domů. Opustit museli lidé i několik pláží a místní kempy.

„Teď je ten správný čas, abyste shromáždili své blízké, domácí mazlíčky a důležité dokumenty pro případ, že byste museli (své domovy) rychle opustit,“ upozornil policejní šéf obyvatele zasažené oblasti kolem Santa Barbary. Oběti ale zatím hlášeny nejsou a škody jsou relativně malé.

Hasiči se potýkají s vedrem kolem 38 stupňů. „Na pomoc s ohněm přišlo pět set hasičů – snaží se ho uhasit celkem už kolem dvanácti set mužů a žen. Máme taky významnou podporu ze vzduchu. Pomáhají nám mimo jiné dvě největší letadla se zásobami vody,“ konstatoval šéf parku Los Padres Robert Baird.

Hasičům se ale požár zastavit nedaří. Ve čtvrtek bylo v plamenech 486 hektarům, nyní je to už více než 2800 hektarů.

Západ USA hoří (zdroj: ČT24)

Úředníci nařídili uzavřít místní dálnici a varovali veřejnost, že následovat může víc dopravních omezení.

V zasažené oblasti Nového Mexika platí stav nouze

Ve státě Nové Mexiko už požár zničil několik desítek domů. Záchranáři tam evakuovali okolí města Tajique, kde oheň zničil už pět tisíc hektarů plochy. Kouř z požáru v řídce osídlené oblasti se navíc rozšířil až do větších měst ležících přes 100 kilometrů odtud.

Guvernérka Nového Mexika Susana Martinezová v postižené oblasti vyhlásila stav nouze a nařídila pohotovost národní gardě, kterou plánuje do bojů s ohněm nasadit.