Svržený tuniský prezident dostal 20 let za vraždění na demonstracích

Tunis – Tuniský exprezident Zín Abidín bin Alí dostal dnes dalších 20 let vězení za podíl na vraždách lidí během protivládních demonstrací. V předchozích procesech přitom dostal přes 60 let vězení. Odsouzen byl v nepřítomnosti, protože loni v lednu uprchl do Saúdské Arábie.

I když žalobce pro exprezidenta, který stál v čele země 23 let, žádal trest smrti, nakonec dostal bin Alí 20 let. Případ se týká vraždy čtyř mladíků ve Vardánínu loni v lednu. Muži chtěli zabránit v útěku prezidentovu synovci Kaísovi. Podle svědků je ale na rozkaz úřadů zastřelili policisté. Za to už dostali sami policisté tresty od pěti do deseti let. Kaís byl na útěku až do letošního března, kdy byl dopaden na východě země.

V předchozích procesech, které bin Alímu vynesly vysoké tresty, šlo hlavně o obchodování s drogami a zneužití veřejných peněz.   

Spolu s bývalým prezidentem byly souzeny další osoby a také pro ně prokuratura žádala co nejtěžší tresty. Mezi souzenými byli bývalí ministři vnitra Rafík Belhadž Kásim a Ahmad Friaa a také bývalý velitel speciálních jednotek ministerstva vnitra. Nikdo z nich ale u soudu nepřiznal, že by dal rozkaz do demonstrantů střílet.

Vydáno pod