Jsme pár kilometrů od centra Fallúdže, chlubí se irácký generál

Osvobozování druhého největšího iráckého města v rukou Islámského státu (IS) podle jednoho z generálů probíhá úspěšně. Protiteroristické jednotky jsou pouhé tři kilometry od centra a upevnily své pozice na jihu města, sdělil agentuře AFP.

Fallúdža je jednou z posledních bašt IS v Iráku. „Islámský stát chce, aby se bitva konala mimo město, my jsme se ale dostali dovnitř a obsadili celou tuto oblast za osm dní,“ řekl generál Abdal Vaháb Saadí v rozhovoru na střeše jednoho z domů, zatímco ukazoval na celé jižní předměstí.

„Naši muži jsou tady,“ uvedl a ukázal na svém počítači na jednu z hlavních ulic v jižní Fallúdži. „To je 3,1 kilometru od hlavní úřední budovy v centru,“ podotkl. Do centra města se irácké jednotky podle něj dostanou během několika dní.

Boj o Fallúdžu
Zdroj: Alaa Al-Marjani/Reuters

Fallúdžu islamisté obsadili v roce 2014. Boje o město, které leží 50 kilometrů západně od Bagdádu, začaly 23. května. Komplikaci ale představuje přítomnost civilistů. Podle OSN mohlo ve Fallúdži uváznout až 90 tisíc lidí, převážně sunnitů.

Uprchnout se podařilo více než dvaceti tisícům lidí. Často museli jít dlouhé dny, než se dostali do oblastí, které má pod kontrolou vláda.

Někteří ze svědků uváděli, že město hladoví, přičemž mnozí přežívají jen díky drahým starým datlím. Toho využívají radikálové, kteří Iráčany uplácejí potravinami, aby šli bojovat po jejich boku. Některé lidi navíc využívají jako lidské štíty, tvrdili někteří uprchlíci.

Boj o Fallúdžu
Zdroj: Alaa Al-Marjani/Reuters

Boj o Fallúdžu je považován za nejobtížnější osvobozovací operaci, kterou zatím irácká armáda proti IS vedla. Radikálové mají pod městem tunely, zaminovávají cesty a používají dobře vycvičené ostřelovače.

Jak ale uvedl generál Saadí, operace postupuje podle plánu. „Od začátku operace bylo zabito přes 500 členů IS,“ dodal.

Irácká armáda se už dlouho připravuje na ofenzivu v dvoumilionovém Mosulu – baště IS, kterou radikálové stejně jako Fallúdžu ovládli před dvěma lety. Města se zmocnili bez boje. V květnu uprchlo z této oblasti do Sýrie 4200 Iráčanů, uvedl nedávno Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Bagdádí byl zraněn při náletu, tvrdí irácká televize

Irácká televizní stanice Súmaríja v pátek oznámila, že podle jejích zdrojů byl vůdce IS Abú Bakr Bagdádí spolu s dalšími vůdci ve čtvrtek zraněn při náletu na jedno z velitelství radikálů poblíž syrské hranice. Mluvčí mezinárodní koalice ale informaci zatím nepotvrdil. Podobně reagovaly i kurdské a arabské bezpečnostní zdroje ze severu Iráku.

obrázek
Zdroj: ČT24

Jak poznamenala agentura Reuters, irácká televize má dobré vztahy se šíitskými politiky i iráckými jednotkami, které bojují s islamisty. V minulosti se ale již objevilo množství podobných zpráv, že byl Bagdádí zraněn či zabit, přičemž žádná se neukázala jako pravdivá.