Boj o Fallúdžu: Islámský stát se prý snaží hladovějící Iráčany uplatit jídlem

V iráckém městě Fallúdža stále zůstává 50 tisíc civilistů. Podle informací BBC Islámský stát (IS) na prchající lidi střílí. Město se snaží znovu dobýt irácká armáda, radikálové mezitím využívají hladu ve městě a uplácejí Iráčany jídlem. Podle agentury Reuters se některým lidem podařilo přežít jen díky datlím. IS ovládá město už dva roky, armáda zahájila osvobozovací operaci koncem května.

Irácká armáda v neděli oznámila, že město téměř obklíčila, pod kontrolou nemá jen západní břeh Eufratu. Některým obyvatelům Fallúdže se před boji podařilo utéct. Útočiště našli ve škole ve městě Kármá, které leží severovýchodně od města. Na místě je v současné době asi 1500 uprchlíků, hlavně žen a dětí. Muže armáda odvádí na jiné místo a prověřuje, jestli nepatří k radikálům.

„Řekli (IS) našemu sousedovi, že mu dají pytel mouky, když se k nim jeho syn přidá. Odmítl to, a když z jeho domu odešli, uprchl i s rodinou. My jsme utekli, protože tam není jídlo ani dříví na oheň. Střelba se přiblížila k našemu domu,“ uvedla třiadvacetiletá uprchlice Hanna Mahdíová Fajázová ze severovýchodní okrajové čtvrti města.

Jídlo se prý dalo koupit jen od IS, ale na to rodina neměla peníze. Vláda totiž přestala platit mzdy svým zaměstnancům ve Fallúdži i dalších městech, které má pod kontrolou IS. Fajázová vypověděla, že ve Fallúdži zůstalo otevřeno jen několik obchodů. Jediné, co se tam dá koupit, jsou údajně staré a navíc drahé datle.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Život tam byl velmi těžký, zejména když jsme přestali dostávat plat a důchod. Za posledních sedm měsíců nám došlo všechno a přežívali jsme na datlích a na vodě. Mouka, olej ani rýže se za přijatelnou cenu nedaly koupit,“ řekla další uprchlice Azhar Nazár Hadíová.

Padesátikilogramový pytel mouky podle ní stál 500 tisíc dinárů (10 700 korun), což je polovina průměrné měsíční mzdy.

Hadíová navíc prohlásila, že IS láká lidi z předměstí města do centra zjevně s úmyslem použít je jako lidské štíty. Radikálové s sebou prý odvedli do města stovky lidí i s jejich dobytkem.

„Může jít o součást propagandy. Velká část informací přicházející z území ovládaných IS jde od jejich oponentů, tedy jiných ozbrojených skupin. Musíme si uvědomit, že IS nejsou nějací vousatí bojovníci, kteří žijí někde v odlehlých jeskyních, ale jsou to lidé, kteří ovládají území s asi šesti nebo sedmi miliony obyvatel,“ konstatoval analytik Břetislav Tureček.

Začarovaný kruh: Šíité se údajně mstí sunnitům

Americká armáda odhaduje, že je ve Fallúdži 500 až 700 bojovníků IS. Šíitské milice, které bojují na straně irácké armády, ale počet radikálů odhadují až na 2500. Po Mosulu jde o největší město v držení islamistů. Žijí v něm hlavně sunnité a v minulých dnech se objevily zprávy o útocích šíitských milicionářů, kteří bojují na straně Bagdádu.

Během postupu na město prý zadrželi stovky sunnitů a někteří měli na těle po propuštění známky mučení. O napadání uprchlíků z Fallúdže hovoří i organizace OSN. „Irácká vláda je pod velkým tlakem, aby zabránila šíitům, aby se podíleli na pomstě vůči sunnitskému obyvatelstvu, protože spousta sunnitů skutečně sympatizuje s IS, protože dříve čelili perzekuci ze strany šíitů. Je to začarovaný kruh neustálých odplat,“ připomněl Tureček.