Bezpečnost opanuje nejen dějiště Eura, ale i fanzóny v Česku

V pátek začíná mistrovství Evropy v kopané. Česká reprezentace se už vypravila do města Tours, kde je ubytována. I samotní hráči vnímají, že turnaj budou provázet mimořádná bezpečnostní opatření. Ta čekají hlavně na fanoušky, a to nejen ve Francii, ale i ve fanzónách v Česku. Agentura AFP uvedla, že pokud během akce dojde k útoku s oběťmi na životech, úřady šampionát ukončí.

„Věřím, že nejen Francie, ale celá Evropa se připravila tak, že se nic nestane. Fanouškům bych vzkázal, ať si turnaj užijí,“ je optimistický brankář fotbalové reprezentace Tomáš Vaclík. Přestože český výběr nepatří k favoritům šampionátu, své příznivce povzbuzuje, aby jej přijeli podpořit.

Při cestě na fotbalové stadiony lze očekávat řadu komplikací, které jsou dány především rozsáhlými bezpečnostními opatřeními. Čeští fotbalisté je zaregistrovali už na ruzyňském Letišti Václava Havla, ve Francii jich však bude mnohonásobně více.

Komplikaci při cestě na zápasy Eura
Zdroj: ČT24

Už dopravit se autem do Francie bude náročné. Kolony se mohou tvořit kvůli rekonstrukcím dálnic v Německu i obnoveným kontrolám na francouzských hranicích. Okolí stadionů bude pro vozy uzavřené. Ve městech, které budou Euro hostit, se očekává hustý provoz.

„V souvislosti s loňskými teroristickými útoky panuje na území celé Francie stále stav nouze, který byl prodloužen až do konce července,“ říká mluvčí Černínského paláce Irena Valentová. Kupříkladu na přechodech budou probíhat namátkové kontroly.

Francouzi povolali přes 100 tisíc lidí

My pořadatelé nemáme informace o žádné specifické hrozbě, ke které by na Euru 2016 mělo dojít.
Jacques Lambert
prezident organizačního výboru Eura 2016

„Francouzské ministerstvo vnitra povolalo do akce téměř 90 tisíc policistů, četníků a záchranářů. K tomu je třeba přidat také agenty soukromých bezpečnostních agentur, těch má být zhruba 12 tisíc,“ informuje zahraniční zpravodaj ČT Petr Zavadil.

Mnozí bezpečnostní experti varují, že právě lidé z agentur se paradoxně sami mohou stát zdrojem potíží. „Nemají dostatečnou průpravu a v případě nějakých závažných problémů by stejně nebyli schopni zasáhnout,“ tlumočí jejich stanovisko Zavadil. „Jako by toho nebylo málo, francouzská tajná služba zjistila, že 82 z nich se nachází na seznamu, kde se objevují jména lidí, kteří by mohli znamenat potenciální hrozbu pro Francii,“ dodává.

Na stadiony by šťastlivci vlastnící lístek na zápas měli přijít s velkým časovým předstihem. Ochranka bude mít stejné pravomoci jako policisté. Na stadion fanoušky nevpustí téměř s ničím. Nedoporučuje se ani batoh. „Nedá se předpokládat, že by prohlídky měly být delší, ale může jich být víc než v minulosti,“ vysvětluje mluvčí Fotbalové asociace ČR Ondřej Lípa.

Co se týče stadionů a jejich zabezpečení, všechno je na špičkové úrovni. Měli jsme možnost mluvit s bezpečnostním manažerem české fotbalové reprezentace Martinem Syneckým. Uvedl, že Francouzi dbají především na pasivní bezpečnost, takže na stadiony je třeba přijít s lehkým předstihem. Žádné dramatické komplikace by ale nastat neměly.
Tomáš Budka
sportovní redaktor ČT
Bezpečnostní opatření na stadionech
Zdroj: ČT24

Ve městech, kde se budou zápasy hrát, budou zřízena centra pro fanoušky s celodenním programem. U vchodů bude seznam zakázaných předmětů. Fanzóny vyrostou i v Česku. V Praze například ve Žlutých lázních. Vstup bude zdarma, bez přísné kontroly se ale dovnitř nikdo nedostane.

„Všichni návštěvníci areálu budou muset absolvovat přísné bezpečnostní kontroly, stejné jako při ligových nebo mezistátních zápasech. Do hlediště nesmějí vnášet žádné ostré předměty, zbraně, pyrotechniku či násady od tyčí,“ líčí tiskový mluvčí fanzóny ve Žlutých lázních Vladimír Zemánek.

Zaorálek: Budeme na místě

Na bezpečnost ve Francii budou pomáhat dohlížet i čeští policisté. V dějišti šampionátu bude i zástupce českého konzulátu.„My se budeme snažit být na místě. Týká se to Toulouse, Saint Etienne a Lens, kde bude hrát český tým. Čeští fanoušci budou mít na koho se obrátit,“ ubezpečuje ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

„Chtěl bych upozornit fanoušky, kteří pojedou do Francie, aby některé věci vzaly vážněji než jindy. Zdůraznil bych, aby si vstupenky kupovali pouze oficiální cestou. Pravost vstupenek bude kontrolována detektory,“ upozornil ministr zahraničí. Požádal také, aby se i lidé cestující do Francie na Euro zaregistrovali do systému DROZD. „Abyste nám dali šanci dát vám vědět, když se něco stane,“ vysvětlil.